bdf.brcko@gmail.com

Građani decenijama čekaju izgradnju moderne autobuske stanice u Brčkom

Od obećanja do realizacije – put dug. U našoj zemlji obično i krivudav s preprekama. Moderna autobuska stanica u Brčko distriktu pravi je primjer. Davno najavljena, nikada izgrađena. Umjesto nje – natkriveni prostor i ruglo za posjetitelje. Ne brine to nadležne jer, unatoč budžetu višem od 400 miliona maraka, sredstva za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata još nisu izdvojena.

Nimalo prijatan, a ni pohvalan prizor u Brčkom: već godinama nadstrešnica koju neki zovu i Glavna autobuska stanica čeka bolje dane. Nezadovoljstvo korisnika trenutnim stanjem stanice ističe hitnu potrebu za poboljšanjem:

„Treba ovo malo da se ogradi, da ne bude hladno.“

„Poslije 30 godina sam prvi put ovdje i mogu da vam kažem da izgleda tužno. Prosto rečeno tužno, može ovo mnogo bolje.“

„Često putujem i smrznem se jedino u Brčkom. Mislim da nema lošije autobuske stanice, da nemaš prostor da se skloniš od vjetra i nevremena.“

Zastarjela infrastruktura značajno otežava svakodnevni život građana, najviše onih koji koriste domaći i međunarodni prijevoz. Mladi se posebno žale na izgled autobuske stanice.

„Ono što odmah primijete je to ruglo, odnosno, autobusku stanicu, i pitaju: Zar je ovo vaša autobuska stanica?“, kaže društveni aktivist Harun Šabanović.

Ideja o izgradnji moderne autobuske stanice u Brčkom datira već nekoliko decenija unazad. Prvobitno konceptualno rješenje i projekt su se pojavili još 1978. godine. Međutim, tek u martu 2022. razvijen je detaljan idejni projekat kompleksa nove autobuske stanice u Brčkom.

„Ona je projektovana da ima oko 1.400 kvadratnih metara radnog prostora: čekaonice, mokre čvorove, biletarnice i sve sadržaje koji prate tu djelatnost. Onda ima uređenog prostora preko 5.500 kvadratnih metara: trg, peroni u odlasku, peroni u dolasku“, navodi Ismet Dedeić, direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

Prvi čovjek Distrikta ističe da je u pripremi dokumentacija za glavni projekt, na osnovu koje se može dobiti građevinska dozvola. Što se tiče finansiranja, Vlada će morati donijeti odluku o tome.

„Vlada će se trebati opredijeliti – da li ići u finansiranje iz budžeta Brčko distrikta BiH ili u javno-privatno partnerstvo. U svakom slučaju, gledamo to kao jedan od prioriteta“, poručuje Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH (SBiH).

„Prevoznik, praktično, ne postoji u tom obimu, niti ima interesa za to da pravi, što znači da bi to morao grad. U suštini, to i jeste značajan komunalni problem“, kaže Dedeić.

Procjenjuje se da bi za izgradnju moderne autobuske stanice u Brčkom trebalo izdvojiti između pet i deset miliona maraka.

federalna.ba

Izdvojeno