bdf.brcko@gmail.com

Brčanska Policija u saradnji s INTERPOL-om vratili otetu beba iz Bijele, kod Brčkog

Nakon višednevnog intenzivnog postupanja organa gonjenja Brčko distrikta BiH i uspješnje saradnje s INTERPOL-om i nadležnim organima Srbije, osmomjesečna beba iz Bijele, kod Brčkog, koju je prije šest dana potivpravno oduzeo njen otac, vraćena je njenoj majci.

Suočen s posljedicama krivičnog gonjenja zbog nasilja u porodici i oduzimanja djeteta, osumnjičeni otac djeteta vratio je djevojčicu koju je 7. maja, uz pomoć njegovih roditelja, protivpravno oduzeo od njene majke.

Podsjetimo, naredbom o provođenju istrage M. M.* se sumnjiči da je 6. maja, u mjestu Bijela, u prostorijama porodične kuće u kojoj živi sa vanbrančnom suprugom i njihovim zajedničkim djetetom rođenim 2023. godine, najprije izvršio nasilje nad suprugom. Kako se navodi u naredbi on je, nakon kraće verbalne rasprave sa suprugom, fizički je napao na način da joj je rukama i nogama zadao više udaraca po glavi i tijelu, usljed čega je zadobila lake tjelesne povrede.

Tom prilikom uputio joj je i pogrdne riječi i prijetnje da je treba ubiti, nakon čega je u dva navrata krenuo da je napadne čakijom, u čemu ga je spriječio njegov otac. Usto, istragu nasilja u porodici, Tužilaštvo je proširilo i na raniji period tokom kojeg je M. M. suprugu fizički i psihički zlostavljao, tako što joj je upućivao ozbiljne prijetnje da će ubiti nju i porodicu i da dijete neće nikada dobiti.

Ozbiljnost prijetnji osumnjičeni je naročito ispoljio 6. i 7. maja, kada je nakon nasilja nad suprugom, u namjeri da oštećenoj uskrate pravo da bude sa svojim djetetom, bez njenog znanja i odobrenja, u dogovoru sa svojim roditeljima, djevojčicu uzeo iz njene porodične kuće i odvezao na područje susjedne Srbije.

Nakon višednevnog intenzivnog postupanja Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH, u okviru kojeg je odmah uspostavljena operativna saradnja s INTERPOL-om i nadležnim organima Republike Srbije, osumnjičeni je s oduzetim djetetom ubrzo lociran na području te zemlje. Suočen s posljedicama istrage, u okviru koje je po preduzimanju hitnih radnji krivičnog gonjenja, slijedilo raspisivanje međunarodne potjernice, osumnjičeni je djevojčicu, posredstvom njegovih roditelja, vratio njenoj majci.

Iako su ovim činom djelimično ublažene posljedice njegovog protivpravnog postupka, Tužilaštvo i Policija nastavljaju istragu protiv M. M. zbog krivičnih djela Nasilje u porodici (iz člana 218 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Oduzimanje djeteta (iz člana 214 ovog zakona). Istragom Tužilaštva i dalje su istovremeno obuhvaćeni i njegovi roditelji, kao saizvršioci krivičnog djela oduzimanja djeteta.

Izdvojeno