bdf.brcko@gmail.com

Predsjednik Milanović u Brčkom: BiH ne prijeti rat, opasnost za BiH je zaostajanje dok svijet ide naprijed

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas u Brčkom na obilježavanju 32. obljetnice osnutka 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko. Uoči svečanosti održane u Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“, predsjednik Milanović odao je počast svim poginulim pripadnicima brigade polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomen obilježja 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane u Brčkom.

„Branili ste Bosnu i Hercegovinu, branili ste i svoj dom. Branili ste ga sa svima onima koji su bili spremni i dovoljno hrabri da ga brane – Bošnjacima, pretpostavljam i nekim Srbima koji danas u ovom gradu žive zajedno i pokušavaju zaboraviti ili zaobići ono što se događalo i graditi normalan i bolji život. U tome vam treba dati maksimalnu podršku i život mora ići dalje“, poručio je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

Za Bosnu i Hercegovinu predsjednik Milanović rekao je da mora opstati kao država, biti zadovoljna i dovoljna samoj sebi. „A ono što su sredstva u postizanju tog cilja – članstvo u međunarodnim asocijacijama, Europskoj uniji – o tome će odlučiti ljudi Bosne i Hercegovine. Ako jest i ako misle da je to dobro za njih moraju učiniti zajednički sve da to postignu. Ta rješenja ne mogu dolaziti izvana“, rekao je predsjednik Milanović.

Nadalje, govoreći o Domovinskom ratu kazao je da je bio težak, a sukob Hrvata i Bošnjaka ocijenio je kao jednu od većih katastrofa toga rata, ali i katastrofu za hrvatske nacionalne interese. „Ta nevolja i taj grozni rasplet ovdje je izbjegnut. Spriječen je i u Tuzli i u Brčkom, zato danas jesmo ovdje. Ovo je jedan narod, narod sastavljen od nekoliko nacija i ako mogu živjeti ovdje onda mogu i u cijeloj Bosni i Hercegovini“, rekao je i dodao da Hrvati i Bošnjaci moraju biti mudri, preuzeti odgovornost i pokazati dalekovidnost i skepsu na temelju iskustava iz ’93., ’94. godine kada su bili dovoljno pametni da ne ulaze u sukob i nepotrebne nesporazume.

„Danas te opasnosti nema. Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj nema pravog oružja i to je dobro. Bosni i Hercegovini ne prijeti rat bez obzira na usijane glave, toga biti neće. Ali, ono što je za Bosnu i Hercegovinu jednako opasno kao rat je stagnacija, zaostajanje i tapkanje u mjestu dok cijeli svijet ide naprijed”, zaključio je predsjednik Milanović.

Povodom obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, koje je održano u Kninu u travnju ove godine, predsjednik Milanović odlikovao je 108. brigadu Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti u govorili ratni zapovjednici 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko Ivo Filipović i Martin Frančešević, savjetnik i izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske general-bojnik Željko Živanović i  državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske te potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

Izvor: predsjednik.hr

Izdvojeno