bdf.brcko@gmail.com

Izložba oldtajmera u Brčkom oduševila građane (FOTO)

U BRČKOM je na Trgu mladih organizovana druga Međunarodna izložba oldtajmera, na koju su stigli iz Brčkog, BiH, Srbije i Hrvatske.

Savo Lukić, predsjednik „Voćnog kluba“ Brčko, koje je organizator izložbe, rekao je da je nastariji izloženi automobil „pežo“ iz 1931. godine, a među motociklima onaj iz 1921. godine.

Čedo Stanković iz Skugrića kod Modriče, koji se bavi restauracijom starih automobila, u Brčko je iz svoje bogate kolekcije dovezao engleskog „Rajlija“ iz 1954. godine.

Stanković smatra da vozila koja su stara 30 i više godine, a u svakodnevnoj su upotrebi kao što je slučaj na našim prostorima, nisu oldtajmeri iako imaju taj status prema postojećem zakonu u BiH koji se, kako kaže, primjenjuje djelimično prilikom uvoza i registracije.

– Oldtajmeri se kod nas registruju kao i svaki drugi automobil. Ako je vozilo velike kubikaže, plaćamo i porez na luksuz u sklopu te registracije, što po meni nije u redu, a nije ni po zakonu. Treba samo provesti zakon koji postoji – rekao je Stanković.

Zvonimir Marić iz Brčkog, koji je 11 godina vlasnik „opel kadeta“ iz 1976. godine, kaže da je održavanje oldajtmera zahtjevno, ali da je to nešto što prelazi u opsesiju, te da svog ljubimca rado izlaže na izložbama.

Koordinator Vlade Brčko distrikta Željko Antić rekao je da će Vlada nastaviti da podržava organizovanje ovih i sličnih manifestacija, te da u Brčkom u organizaciji „Voćnog kluba“ godišnje bude održano devet različitih manifestacija privredno-turističkog karaktera.

 

 

(Srna)

Izdvojeno