bdf.brcko@gmail.com

Sumnjiva nabavka brčanske Vlade sedam policijskih vozila

Vlada Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine je za, potrebe Policije Brčko distrikta, kupila sedam motornih vozila (patrolnih i civilnih) za 353.846,15 KM bez poreza.

Iako je okvirni datum pokretanja postupka bio planiran 31. maja 2023. godine, postupak je pokrenut tek pet mjeseci poslije, odnosno 18. oktobra prošle godine.

Krajem januara ove godine su izabrani najpovoljniji ponuđači kojima su dodijeljeni ugovori. Nabavka jednog motornog vozila, vrijednosti 36.690 KM dodijeljen je brčanskom preduzeću Iskra Comerc, dok je preduzeću Autorad d. o. o. Pelagićevo dodijeljen ugovor vrijedan 378.500 KM za nabavku šest motornih vozila. Vrijednost ugovora je sa uračunatim PDV-om.

– Ishod ovoga postupka nabavke je objavljen 14. marta 2024. godine, a iz njega je vidljivo da je ugovor za LOT 1 potpisan 14. marta 2024., a za LOT 2 ugovor je potpisan 15. februara 2024. godine. Ono što je ključno jeste da je za oba lota dostavljena samo jedna ponuda što znači da nije bilo konkurencije, kaže za InfoRadar urednik portala Pratimo tendere Slobodan Golubović.

Upravo je portal Pratimo tendere ovoj nabavci dodijelio crvenu zastavicu, što predstavlja visok stepen rizika na korupciju i druge zloupotrebe.

– S obzirom na to da je prvi uslov za pokretanje postupka nabavke njegova objava u planskim dokumentima (član 17. Zakona o javnim nabakama), ako pogledamo Plan nabavki i Prečišćeni plan nabavki postoji velika dilema da li je ova nabavka adekvatno planirana i objavljena u planskim dokumentima, smatra Golubović.

Ističe da se u pomentoj dokumentaciji stavka “motorna vozila (patrolna i civilna) teško može povezati sa predmetnom nabavkom”.

– Naime, nije jasno naznačeno da se nabavka vrši za Policiju Brčko Distrikta BiH, zatim okvirni datum pokretanja postupka je 31. maj 2023. godine, a postupak je pokrenut tek 18. oktobra iste godine. Vrijednost planiranog postupka nabavke je 512.820 KM, a vrijednost pokrenutog postupka nabavke je 353.846,15 KM bez PDV-a (LOT 1 29.914,53 i LOT 2 – 323.931,62), te se ovaj postupak nabavke ne može identifikovati u javno objavljenim planskim dokumentima za 2023. godinu, dodaje Golubović.

Razlog zbog kojeg je ova nabavka ocijenjena rizičnom je i taj što uslovi kvalifikacije i tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

– Ako gledamo tehničku specifikaciju u tenderskoj dokumentaciji eksperti iz oblasti automobilizma na osnovu navedenih karakteristika će vam identifikovati model i modele automobila koji ih jedino ispunjavaju, što predstavlja kršenje člana 54. stav (9) Zakona o javnim nabavkama i na taj način ograničava konkurenciju. Zbog toga smo naveli da ”tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača”, pojašnjava Golubović.

U tehničkim specifikacijama tendera su se, između ostalog, tražila tri automobila bijele boje, minimalne dužine 4.680 milimetara, senzor za svjetla i kišu, otključavanje i paljenje vozila bez ključa, pomoć pri kretanju u brdu, prednji naslon za ruku, naslon za ruku na zadnjoj klupi, navigacioni uređaj…

Inače, prema prvobitnom planu javnih nabavki iz 2023. godine Vlada Brčko distrikta je za nabavku i sukcesivnu isporuku goriva za motorna vozila, radne mašine i motocikle koji su u vlasništvu Brčko distrikta BiH za 2024., 2025 i 2026. godinu planirala da izdvoji 2.000.000 KM.

Vlada Brčko distrikta BiH je i u ranijem periodu sarađivala sa firmom Autorad. I prije dvije godine je, za nabavku motornih vozila za potrebe Policije Brčko distrikta BiH, angažovana ova firma kao najpovoljniji ponuđač. I tada je dostavljena samo jedna ponuda, a vrijednost ugovora je bila 185.146,65 KM.

 

(inforadar.ba)

Izdvojeno