bdf.brcko@gmail.com

Katastrofa u Brčkom: U Tehničkoj školi profesorica negirala genocid, profesor uposlenika nazvao balijom, a …

Argumentu je od nekoliko uposlenika potvrđeno da je u Tehničkoj školi u Brčkom situacija više nego alarmantna i to su potkrijepili sa nekoliko slučajeva, a posljednji je negiranje genocida u Srebrenici od strane profesorice stručnih predmeta.

Dakle, dotična nije imala ni jedan valjan razlog da to spominje u okviru školskog sata osim da isprovocira bošnjačke učenike jer njen predmet nema veze za historijom i agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

Učenici su, za razliku od bošnjačkih predstavnika u vlasti u bh Distriktu, pokazali zrelost i hrabrost, te su sve prijavili pedagogu koji je o tome obavijestio direktora koji, ako je suditi po svjedočenju uposlenika i ne drži baš sve konce u rukama.

Bošnjaci koje tobože čine vlast u Brčkom su snishodljivi i nisu skloni raditi ono za šta su i izabrani i za što im je narod dao povjerenje, a to je čuvati dostojanstvo i nacionalni identitet Bošnjaka.

Predstavnici Bošnjaka u vlasti u Brčkom su, ipak, usmjereni ka prepuštanju radnih mjesta i rukovodećih pozicija drugim narodima, iako su te pozicije godinama unazad bile „popunjene“ bošnjačkim kadrovima koji su u međuvremenu penzionisani ili umrli, te na taj način prave opasan debalans u institucijama.

No vratimo se problemima u Tehničkoj školi koji prijete da eskaliraju na nacionalnom nivou što može izazvati ozbiljne posljedice.

Osim profesorice negatorke genocida, podsjećamo da je ova radnja krivično djelo, tu je i harambaša Srbin profesor koji je jednom uposleniku poručio „balijo nemoj da dolaziš ovamo dok sam ja tu“.

Kako su Argumentu ispričali profesori u Tehničkoj školi bilo je mnogo problema u ovoj obrazovnoj ustanovi, ali je samo jedan profesor disciplinski kažnjen i to pri kraju radnog vijeka, odnosno pred odlazak u penziju, zbog toga što je u seksualnom kontekstu spominjao majke učenika.

O svemu ovome tražili smo izjašnjenje Gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i šefa Odjela za obrazovanje.

Na kraju ne možemo a da se ne zapitamo kakvo obrazovanje imaju naša djeca?

Argument.ba

Izdvojeno