bdf.brcko@gmail.com

Nastavljeno obilježavanja stradanja civila u etničkom čišćenju Brčkog 1992. godine

Nastavljajući obilježavanje Dana stradanja nesrpskih civila u Brčkom 1992, “Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka” i “Udruga obitelji nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata” Distrikta upriličili su šetnju i  polaganje cvijeća i vijenaca ispred hotela “Posavina”, bivše zgrade brčanske Policije, fiskulturne dvorane “DTV-a Partizan”, te hangara logora “Luka”.

„Zločinci su 9. maja 1992. godine ubili ,odnosno zaklali mog sina Jasmina, koji je imao 20 godina i nikome nikada nije učinio nikakvo zlo, a jedini razlog njegovog mučkog ubistva je bilo njegovo ime i prezime“, kaže majka Anđelka Arnautović, koja je u invalidskim kolicima danas došla do centra grada da u parku Hotela “Posavina” položi cvijeće, dodajući da je za nekažnjavanje zločinaca isključivo kriva politika, jer se optužnica iz Brčkog prebačena na Tužilaštvo BiH kako počinioci suštinski ne bi bili ni pronađeni, a kamoli kažnjeni.

Predsjednik “Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata” Distrikta Marin Brkić još je kategoričniji u svojim tvrdnjama u vezi sa kažnjavanjem počinilaca zločina početkom maja 1992. u Brčkom. „ Već 32 godine je bez efekta. Ja mislim da će prije nebo pasti, nego što će biti kažnjeni počinitelji zločina. Ovo očigledno nekome odgovara, jer su počinitelji ne otkrivanjem praktično nagrađeni za zločine“, naglasio Brkić, akcentirajući da cijelu situaciju svojim neradom podržava Tužilaštvo Distrikta kao i Tužilaštvo BiH.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić smatra da su praktično Tužilaštvu i Policiji „vezane ruke“ kad je o otkrivanju počinilaca ubistava riječ. “Umire veliki broj svjedoka i stoga Policija i Tužilaštvo teško dolaze do relevantnih dokaza o počiniocima“ kaže Nišić, uz opasku da su bile predviđene i novčane nagrade za one koji bi pomogli u prikupljanju dokaza, no da su efekti te aktivnosti jako loši, odnosno gotovo nikakvi.

U gradu, prvih dana maja 1992. godine ubijeno je više desetina nedužnih civila i naša je obaveza da kroz kulturu sjećanja, tražimo da se počinioci ovih zlodjela procesuiraju i kazne, kategorični su u “Udruženju porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka” Brčko distrikta BiH.

“Kad pitamo Tužilaštvo i Policiju oni nam kažu da rade, ispituju te da nemaju dovoljno dokaza. Kako nema dokaza kad vidimo i danas zločince koji ovdje žive i rade čak i u institucijama Distrikta počev od službi brčanske Vlade preko ovdašnje Policije pa i Tužilaštva Distrikta“ ističe predsjednik udruženja Sead Golić, zaključujući da če i kroz ovakvo prisjećanje udruženje vršti kontinuiran pritisak na odgovorne da počinioce zločina pronađu i sudski procesuiraju, odnosno kazne.

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno