bdf.brcko@gmail.com

Britanski parlamentarci traže slanje NATO trupa u Brčko

Bob Stewart, britanski pukovnik i član tamošnjeg Parlamenta, izjavio je da bi britanske trupe trebale bi biti poslane u Bosnu i Hercegovinu zbog rizika od destabilizacije na Balkanu.

On je istakao da bi slanje britanskog bataljona u ovu regiju bio najbolji potez radi uspostavljanja mira.

Stewart se tako nadovezao na izjavu zastupnice Alicie Kearns koja je poručila da Velika Britanija treba poslati mirovne snage NATO-a u Brčko, što bi trebao biti minimum onoga što je potrebno uraditi.

Potom se Kearns složila sa Stewartovim prijedlogom kazavši kako smatra da bi britanske trupe mogle napraviti temeljnu razliku.

– A činjenica da nam Dejtonski sporazum daje izričito dopuštenje za stvaranje novih sigurnosnih snaga znači da bismo o tome trebali aktivno raspravljati, rekla je Kearns.

Stewart je, također, izjavio da je Velika Britanija u prošlosti pozitivno djelovala u našem regionu.

– Učinili smo to na mnogim političkim, društvenim, ekonomskim razinama i dosta je posla u polju ekonomije obavljeno u Bosni i Hercegovini i, naravno, vojno. Zaista vjerujem da će se naš trud isplatiti. Spasili smo mnoge živote. Ništa nam nije važnije u našim životima nego spasiti nečiji život. I to moramo nastaviti činiti… učiniti sve što možemo da pomognemo muslimanskom, srpskom i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, velika većina njih sve što želi je pristojan život, život za koji mi imamo sreću da ga imamo, kazao je on.

Nakon rasprave u parlamentu, usvojen je prijedlog kojim se traži pojačan angažman te zemlje s drugim partnerima i saveznicima, kako bi se poboljšala sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu. Prijedlog će sada biti upućen Vladi Velike Britanije.

 

 

Izvor: oslobođenje

Izdvojeno