bdf.brcko@gmail.com

Brčanski Sindikat organizovalo prvomajsko druženje “Sindikalna kafa”

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta BiH, povodom Prvog maja – Međunarodnog praznika rada, organizovali je danas ispred prostorija Sindikata druženje članova te organizacije pod simboličnim nazivom „Sindikalna kafa“.

Tražili povećanje plate

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić rekao je da se navršilo tačno godinu dana od prvomajske protestne šetnje kada su od poslodavaca tražili povećanje plate i naknade za putne troškove, što su tokom pregovora sa Vladom distrikta radnici u javnoj upravi i dobili.

– Poslije potpisivanja sporazuma sa Vladom distrika ono najbitnije za radnike nije ispunjena a to je potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora za radnike na području Distrikta. Mi smo svoje obaveze ispunili, dokazali smo reprezentativnost Sindikata i Uduženja poslodavaca što je bio uslov za pregovore sa poslodavcem i sada očekujemo da Vlada Distrikta, pošto je formirala pregovarački tim, utvrdi dinamiku pregovaranja o donošenju zaključaka o opštom kolektivnom ugovoru – rekao je Babić dodavši da je već napravljen prvi korak a tiče se dogovora o češćim sastancima zainteresovanih strana.

Babić ističe da će sa Udruženjem poslodavaca Brčko distrikta već sljedeće sedmice pokušati usaglasiti zajedničke tačke kolektivnog ugovora.

Pregovori

– Pregovori će ići teško ali ćemo uložiti dodatne napore da zajendo sa Udruženjem poslodavaca zajedički uputimo inicijative prema nosiocima zakonodavne vlasti o izmjeni nekih zakona i otvoreno ćemo razgovarati o tome kako bi našli zajedničku riječ – rekao je Babić.

Ponovio je stav da će se pred Vladu Distrikta u najskorije vrijeme iznijeti pojedinačni Kolektivni ugovori za sve granske sindikate u javnim ustanovama, institucijama i javnim preduzećima čiji je osnivač Vlada i Skupština Distrikta kako bi se paralelno pregovaralo i sa drugim zainteresovanim stranama oko donošenja Kolektivnog ugovora za realni sektor.

– Donošenje Opšteg kolektivnog ugovora za realni sektor i pregovori će ići dosta teže jer za taj pravni akt treba dosta vremen uz pokazivanje dobre volje zakonodvne vlasti radi izmjene nekih zakona – naglasio je Babić.

Izdvojeno