bdf.brcko@gmail.com

Protiv mene se vodio brutalni progon, maratonski i neprekidni institucionalni linč i neviđena hajka od Policije i Tužilaštva

Istražna akcija “Sistem”, koju su čelnici brčanske Policije i Tužilaštva bučno reklamirali kao najteži slučaj korupcije i kao grandioznu pobjedu zakona u Brčko distriktu – nakon maratonskog, jednoipogodišnjeg trajanja, okončana je tako što je Osnovni sud Distrikta odbacio optužnicu koju je Tužilaštvo podiglo protiv trojice čelnika Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj. Pravosnažnost ove odluke potvrdio je Apelacioni sud Distrikta. Jedan od trojice osumnjičenih, direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Ismet Dedeić bez okolišanja govori o detaljima pozadine propale akcije “Sistem”.

STAV: Nakon svega što se dešavalo u istrazi, javnost je zbunjena sudskom odlukom. Sudsko odbacivanje optužnice obesmislilo je policijsko-tužilačku kampanju. Vaši prvi utisci?

DEDEIĆ: Najprije moram reći da je taj izraz “kampanja” preblag i prefin, jer je to bio brutalni progon, maratonski i neprekidni institucionalni linč i neviđena hajka od Policije i Tužilaštva – počev od invazije jakih policijskih snaga, s dugim cijevima, na Zavod i Skupštinu Distrikta, kao osnivača ove institucije i hapšenja njenih čelnika, pa preko medijske harange, javnog likovanja i samohvale čelnika Policije i Tužilaštva, do praćenja svakog mog koraka, nezakonitog prisluškivanja i svega ostalog što spada u brutalni progon i tešku povredu ljudskih prava i sloboda, garantovanih međunarodnim ugovorima i Ustavom BiH.

Moj prvi utisak nakon sudske odluke jeste da ona predstavlja svojevrsnu presudu optužnici i njenim “krojačima”. Štaviše, kao da sve više živimo vrijeme u kojem će trebati presuđivati namontiranim optužnicama. Dakle, dvostruko sam radostan. Zbog odbacivanja bilo kakve sumnje da sam počinio nešto nezakonito, ali i zbog potvrde da su brčanski sudovi bili i ostali jedina svijetla tačka među institucijama za zaštitu zakona. Moram reći da ovo nije usamljen slučaj montiranog procesa. Prije toga sam doživio tri maratonske istražne hajke, koje su također propale, ali to progoniteljima nije bilo dovoljno i ponovo su udarili, baš kao što su isfabrikovali tobožnje afere mnogim drugim osobama. To svjedoči o alarmantnom opštem stanju u ovoj sredini. Vjerujem da i sad, dok mi razgovaramo o ovom, te mračne radionice kuju neke nove progone, hajke i odstrele.

STAV: Šta je pozadina te “zavjere” protiv Vas?         

DEDEIĆViše je uzroka, nalogodavaca i operativnih izvršilaca, odnosno više interesa se poklopilo i uklopilo u plan da se meni spakuje tobožnja velika afera, da me po svaku cijenu kriminalizuju i diskredituju. Željko Antić, jedan od glavnih lidera brčanske tajkunske klike i trenutni glavni koordinator Vlade Distrikta, otvoreno je najavio da će nama iz Komisije za zapošljavanje u Zavodu, preko svojih veza u Policiji, Tužilaštvu i Sudu, napraviti aferu koju nećemo moći izdržati ako se usudimo da njegovog badžu ne primimo na radno mjesto vozača. Nakon što badžo nije prošao na konkursu, pokrenuta je specijalna policijsko-tužilačka operacija. No, Antićev nepotistički pokušaj uhljebljenja ženinog zeta samo je povod.

Glavni cilj je bio zaustaviti Zavod i mene jer sam imao ključnu ulogu u njegovom osnivanju i vođenju, u započetim aktivnostima konačnog uvođenja reda u prostorno planiranje u Brčkom, te zaustavljanja divlje gradnje na kojoj je taj Antić stekao sve – od velike finansijske koristi, fakultetske diplome “preko noći”, do visoke funkcionerske pozicije s koje usmjerava razne odluke i budžetske pare prema raljama svoje parazitske tajkunske klike.

Ta spektakularna operacija, sa specijalnim maskirnim jedinicama, opsadom Skupštine distrikta i prostorija Zavoda nikako nije mogla početi bez aminovanja i sadejstva, iza kulisa, drugih visokih funkcionera, uključujući i neke bošnjačke – bilo da su oni vraćali neke dugove tajkunskom lobiju, kome ja konstantno smetam, ili su na čelne pozicije u Zavodu naumili instalirati svoje “bližnje” kadrove.

Šef Policije Goran Pisić i dvoipodecenijski šef Tužilaštva Zekerija Mujkanović bili su glavni operativni tandem za provođenje ove hajke. Kao tobožnji veliki borci za zakon, željeli su da prikriju činjenice iz međunarodnih istraživanja i analiza da Distrikt već duže prednjači po kriminalu i korupciji. Helem, bio je pokušaj da se napravi veliki slučaj tamo gdje nikakvog slučaja nije bilo, dakle totalna montaža čiju je prljavštinu objelodanilo sudsko odbacivanje optužnice.

STAV: Spomenuste međunarodne analize i ocjene da je Brčko distrikt lider kriminala i korupcije u BiH. Možete li navesti neki konkretan primjer?

DEDEIĆViše je toga, a za ovu priliku pomenut ću zabrinjavajući izvještaj ugledne organizacije “Globalna inicijativa protiv organizovanog transnacionalnog kriminala” iz maja 2022. Tamo se navodi: “Upadljivo je da ima jako puno korupcije na ovom malom prostoru”, te naročito upozorava na učešće visokih policijskih zvaničnika bilo kao neposrednih aktera u narko i ostalom kriminalnom biznisu, ili pak kao zakulisnih zaštitnika kriminalnih lanaca i puteva koji vode kroz Distrikt. Dakle, upravo policija, koja je na papiru prva linija odbrane zakona, u stvarnosti vodi kriminalno kolo. I najkonkretnije se u tom međunarodnom izvještaju navodi da je “pomoćnik šefa brčanske kriminalističke policije uhapšen s 1,1 kg čistog kokaina, vrijednosti 130.000 eura u njegovom automobilu.”

STAV: Nije li to ohrabrujući primjer da nadležne institucije u Distriktu ipak rade na suzbijanju nezakonitosti?

DEDEIĆNažalost, nema tu ništa ohrabrujuće. Tog zamjenika šefa kriminalističke policije su uhapsili u Hrvatskoj. Naime, ovdje ne hapse ključne kriminalce, već sitnu buraniju. One krupne ribe institucije štite, o čemu svjedoči činjenica da su upravo u slučaju tog uhapšenog funkcionera cijela rukovodstva policije i drugih institucija u Distriktu iskazala najdublju solidarnost s njim tako što su se pobrinuli da njegova supruga i porodica budu odmah materijalno i statusno osigurani.

STAV: Počev od 2003. godine, protiv Vas su vođena još tri propala procesa. Nije nam poznato da su protiv bilo kog drugog pojedinca u BiH organizovana četiri neuspješne istražne operacije. Zbog čega ste bili, a čini se i ostali, dežurna meta raznih progonitelja uprkos neuspješnim pokušajima da Vam dokažu bilo kakvu krivicu?

DEDEIĆOd osnivanja Distrikta radio sam na funkcijama koje su bile od vitalnog značaja za razvoj ove lokalne zajednice. Zahvaljujući u dobroj mjeri mojim iskustvima i ugledu iz predratnog perioda, kada sam kreirao uspon nekoliko važnih državnih preduzeća u Brčkom, uspostavom Distrikta opet su za moje ime bili vezani izuzetno uspješni projekti. Najprije sam kao šef Odjeljenja za urbanizam, obnovu, povratak raseljenih lica, inspekcijske poslove i niz drugih aktivnosti – uz prisnu saradnju s prvim gradonačelnikom Sinišom Kisićem – dao veliki doprinos da Brčko distrikt postane daleko najuspješnija sredina u BiH po povratu imovine i povratku predratnih stanovnika, obnovi stambenog fonda i poslovnih prostora, u privlačenju investicija, privrednom razvoju itd. Naročito se isticao projekt uređenja tržnice “Arizona”, koja je od balkanskog legla i žarišta kriminala i sive ekonomije stavljena u zakonske okvire, te postala gigant koji je godišnje donosio u kasu Distrikta oko 18 miliona KM. Do tada su te pare uzimali kriminalno-švercerski klanovi.

A pošto se uspjesi nisu opraštali, odmah sam stekao i neprijateljske klanove – jedne zbog mog stečenog ugleda i konkurentske opasnosti za njihove velike političke ambicije, a druge jer nisam pristajao da budem tajkunski taldžija i da razvoj Distrikta podredim razvoju raznih privatnih imperija. Ti klanovi su se uvezivali u interesnu koaliciju, animiravši i neke potkupljive međunarodne zvaničnike, poput dugogodišnjeg zamjenika supervizora Gerharda Sontheima i tako je uslijedio prvi proces i progon – mene i gradonačelnika Kisića. Policija i Tužilaštvo su dobili naloge od pomenutih klanova da po svaku cijenu iskopaju neku krivicu koja bi nas odvela na robiju. Isti nalog su dobili i brčanski sudovi, ali su, kao i u ovoj zadnjoj montaži, odoljeli pritiscima i postupali po pravu i pravdi. Nakon sudskih epiloga koji su značili poraz montažera uslijedio bi moj povratak na javnu funkciju, a onda nove montirane hajke.

STAV: Ovo nije baš zabavna tematika, ali teško je izbjeći ciničnu primjedbu – da nije lahko ni policiji ni Tužilaštvu ispoštovati silnike i nalogodavce koje navodite i stalno izvoditi uzaludne radove na pakovanju i montiranju Vaše “krivice”?

DEDEIĆU jednu ruku ste upravu. Naprimjer, cijela čaršija zna da se u zadnjoj montiranoj istrazi postupajući tužilac Pavo Radoš žalio glavnom tužiocu Zekeriji Mujkanoviću da su uzaludni bili svi napori da se iskopa neka zloupotreba i nezakonita radnja, odnosno da nema osnova da se podigne optužnica. Ovaj mu je uzvratio da samo ide do kraja i da to nije prva optužnica koja će pasti. Cilj je bio da me zadeveraju i iskompromituju već samim podizanjem optužnice i uvlačenjem u novi sudski proces. U toj žudnji i žaru su napravili kardinalne propuste i optužnica je odbačena. Dakle, u pravu ste da nisu lahki ti “montažerski” napori, pogotovo kad budu ovako sramno kompromitirani. No, s druge strane, praveći izmišljene afere, Tužilaštvo i policija štede sebe od glavnih poslova, odnosno zataškavaju nerad na istraživanju krupnog i stvarnog kriminala po kojem je, kao što sam već pomenuo, Brčko distrikt postao lider u BiH.

STAV: Možete li navesti neke konkretne primjere?

DEDEIĆAsortiman bezakonja je toliko veliki da je teško odlučiti odakle početi. Krenut ću od zastrašujućeg zbirnog podatka iz izvještaja kancelarije za reviziju od 2007. do 2020. godine – da je u tom periodu na nezakonit način, za razne svrhe, iz budžeta Distrikta isplaćeno preko 840 miliona KM. Dakle, iz godine u godinu, revizorski izvještaji, koji dolaze i do Tužilaštva, upozoravali su na harčenje novca Distrikta i njegovih građana, ali se ni Tužilaštvo ni druge institucije nisu htjele umiješati u svoj posao i postaviti pitanje odgovornosti za to užasno bezakonje oko javnog novca, dok je većina građana ispod ili na samoj ivici egzistencijalnog minimuma. Između ostalog, revizori su utvrdili da je putem Fonda zdravstva isplaćeno privatnim apotekama preko 6,5 miliona maraka iznad cijena na slobodnom tržištu.

Uglavnom su to apoteke koje su na neposredan ili posredan način vezane za bivše i aktualne visoke zvaničnike u vlasti koji su pokazali da ne prezaju da se okoriste i na bolestima građana. Pred propast Bobar banke, očito sračunato, u nju je deponovano, a potom propalo oko 20 miliona maraka raznih institucija Distrikta. I za to niko nije odgovarao. U vrijeme dok je bio gradonačelnik Anto Domić je na konferenciji za štampu iznio šokantan podatak da je zbog malverzacija u vezi s izgradnjom i održavanjem putne mreže budžet oštećen za oko 8 miliona maraka. Kad je Tužilaštvu upućen upit hoće li biti kakve istrage, stigao je odgovor da su vještačenja veoma skupa te da se pokretanje istražnog procesa ne bi isplatilo.

Nije li to bio direktan poziv da se slobodno nastave kriminalne radnje? Navodni investicioni projekt hrvatske kompanije “Vindija”, koji je svojevremeno najavljivan kao strateški poduhvat u privrednom razvoju Distrikta, okončan je tako što je toj kompaniji po bagatelnoj cijeni poklonjeno preko hiljadu dunuma zemljišta, a realizacija projekta nije ni započeta. Šteta se procjenjuje na oko 60 miliona KM. Nikada niko nije pokrenuo pitanje odgovornosti tog “investitora” i saučesnika iz vlasti za potpuno neizmirenje ugovornih obaveza. Privatizacija nekadašnjeg brčanskog giganta “Bimeksa” se na kraju svela samo na gigantsku pljačku Distrikta u iznosu od oko milion KM, a uz aktivno sadejstvo najviših zvaničnika ove lokalne zajednice.

Nabavkom vozila na lizing u JP “Komunalno” bivši direktor tog preduzeća Admir Nuković oštetio je ovu lokalnu zajednicu i njene građane za 2 miliona KM. Štetnost tog ugovora potvrdio je i vještak koga je angažovao postupajući tužilac u tom predmetu Pavo Radoš, isti onaj koji je bio isturen i u akciji “Sistem”. I dok je iz aviona vidljive dokaze o Nukovićevom kriminalu u “Komunalnom” zataškao, dotle je taj famozni Radoš nepostojeće dokaze za navodnu korupciju nas u Zavodu pretočio u fantomsku, propalu optužnicu.

Tu je i isplata “Ital-projektu” 2,5 miiona KM za navodno čišćenje prostora oko tržnice “Arizona”, što je bila izmišljena, fiktivna usluga. I da ne nabrajam više, za sve bi bila potrebna podebela knjiga. Okvirno je ukupni iznos nezakonito isplaćenih javnih sredstava oko 989 miliona KM, a za to niko nije odgovarao ni disciplinski, ni krivično, niti je pokrenuta nijedna regresna tužba za nadoknadu štete Distriktu.

STAV: Pa kad već pomenuste knjigu, u opticaju su informacije da namjeravate napisati knjigu koja bi predstavljala dosje kriminala u Distriktu. Da li je to tačno?

DEDEIĆSasvim je tačno, uz dopunu da je knjiga već napisana. Samo sam čekao da se okonča istražni proces vezan za montiranu akciju “Sistem”, pa da knjiga ode u štampu. Zasad mogu samo reći da će imenom, činjenicama i dokumentima podrobno biti predstavljeni svi kreatori, nalogodavci i operativci ovog zadnjeg, kao i tri prethodna procesa i progona koja su mi priređena bez ikakvog osnova i koji su okončani bez dokaza o bilo kakvoj nezakonitoj radnji i krivici. Knjiga je odgovor na moja, ali i stradanja mnogih drugih ljudi koji su na pravdi Boga proganjani samo zbog toga što su na bilo koji način postali prepreka nezajažljivim interesima tajkunsko-političkih klanova, a time i žrtve njihove brutalne odmazde. Radni naslov knjige jeste: “Kriminal i korupcija razdiru Brčko: DISTRIKT NA KRITIČNOM RASKRŠĆU”.

STAV: Šef policije Goran Pisić, prema informacijama iz medija i brčanskih političkih kuloara, bio je najžešći zagovornik “tvrdog” istražnog postupka u akciji “Sistem”, te radikalnih mjera zabrane, pritvora itd. On je javno isticao učešće pripadnika OSA-e i MUP-a RS-a u “dokumentovanju krivice”. Slično je Pisić postupao i nekoliko godina ranije kad ste bili okrivljeni zbog dodjele urbanističke saglasnosti za jednu nadstrešnicu u ljetnoj bašti, a što su i Osnovni i Apelacioni sud odbacili, utvrdivši da niste počinili ništa nezakonito. 

DEDEIĆTaj Pisić doveden je na veoma važnu funkciju šefa policije u Brčko distriktu bez ikakvih opipljivih predispozicija za to. Ono što je ostavilo posebnu mutnu sjenu je da je doveden iz zvorničke općine, koja je apsolutni rekorder po broju stratišta i žrtava iz prošlog rata, jer je na njenoj teritoriji, pored 2.017 Bošnjaka iz te općine, pobijenih 1992. (podatak iz Bosanske knjige mrtvih I), likvidirana i velika većina od 8.000 nastradalih Srebreničana u julu 1995. A pošto je policija Rs-a po presudama međunarodnih sudova, pa čak i po svojevremenoj istrazi Komisije Vlade Rs-a, okarakterisana kao nosilac tih stravičnih zlodjela, nije bilo nimalo primjereno da Pisić kao kadar zvorničke policijske strukture i škole, koja ima najozloglašeniju ratnu reputaciju u cijeloj BiH, postane glavni čuvar zakona u mukotrpno obnavljanoj multietničkoj zajednici Brčko distrikta. Jedina sposobnost koju ima je beskrajna spremnost da služi prljavim interesima tajkunskog lobija, a naročito pominjanog Željka Antića, koji ga je u Brčkom udomio i ukorijenio.

Pošto sam ja tim raznim Antićima i njihovim divljim građevinskim prohtjevima smetao, Pisić mi je po njihovom nalogu, operativno pripremio taj raniji propali proces. Zbog toga je s još većim osvetničkim žarom prionuo da izvrši ovu zadnju Antićevu naredbu da me se slomi i skloni. No, pored služenja pomenutoj kliki, kao i pored pokušaja da ublaži one međunarodne ocjene o katastrofalnom radu brčanske policije, imao je on i poseban lični razlog da iskonstruiše, pa onda razotkrije neku tobožnju veliku aferu. Naime, njemu i njegovim najodanijim kadrovima i saradnicima u montiranju afera su istekli legalni mandati, pa je raznim ucjenama i pritiscima na poslanike u Skupštini Distrikta izdejstvovao donošenje takozvanog Pisićevog zakona o policiji, jedinstvenog u širem regionu, jer je njegovom klanu omogućavao da doživotno ostanu šefovi.

Taj sramni zakon su isti poslanici vrlo brzo stavili van snage, a nakon ozbiljnog upozorenja od strane bivšeg supervizora za Brčko distrikt. Međutim, Pisić je nastavio da obavlja funkciju šefa Policije na osnovu odluke koja je donesena po zakonu koji je sada nevažeći, dakle potpuno nezakonito. Da bi se u cijeloj toj ujdurmi oko donošenja kriminalnog zakona i njegovog poništavanja zadržao na čelnoj poziciji, on je akciju “Sistem” iskoristio i za pokušaj da sebe predstavi pred javnošću, lokalnim i međunarodnim institucijama kao brčanski šerif McCloud, superheroj i spasilac zakona. Zato je na sva zvona razglasio navodnu uključenost državne agencije OSA-e i MUP-a RS-a u veliku akciju policije Distrikta na razotkrivanju tobožnje teške korupcije u zapošljavanju u Zavodu, kao da je samo pominjanje tih institucija dovoljan dokaz da je akcija “Sistem” opravdana i njegov veliki podvig. U osiljenosti je išao čak dotle da je prisluškivao moje telefonske razgovore mimo odgovarajućeg sudskog odobrenja, o čemu postoji pisani dokument – upozorenje od suda.

STAV: Nakon što smo opisali Pisićevu ulogu, ne možemo zaobići pitanje – šta je to što je obilježilo učešće glavnog tužioca Mujkanovića u cijeloj priči? Ovo je pitanje bitno i stoga što su “kvaziportali” i preko noći sklepane Facebook stranice, koji već duže vrijeme vode bjesomučnu hajku protiv vas, jako ljuti na Mujkanovića.

DEDEIĆKorupcija je složena, višedimenzionalna i teško, ali ipak iskorjenjiva negativna društvena pojava. Instalirane prakse stranačkog zapošljavanja, te zapošljavanje po ugovoru u Distriktu su postale obrazac koji eliminiše bilo kakvu konkurentnost u stručnom i obrazovnom smislu. Glavni tužilac Distrikta je u svojoj dvadesetopetogodišnjoj karijeri, kao što sam već rekao, reagirao samo u slučaju kad se nije ispoštovalo pravilo stranačko-tajkunskog zapošljavanja, čime je poslana poruka onima koji naruše nepisana koruptivna pravila da ih čeka brutalna odmazda. U JP “Komunalno” Brčko godinama se zapošljavaju rođaci, žene, sinovi, kćeri, snahe i svastike ovdašnjih funkcionera i “biznismena”. Glavni tužilac nije učinio ništa da sankcioniše te radnje. Većina tih korupcijskih slučajeva ostala je na nivou medijskih vijesti, kuloarskih i čaršijskih komentarisanja, bez optužnica, bez presuda, a političarima je to mamac za dobijanje glasova na izborima. Ono što se zna i što je “golim okom” provjerljivo navodi na zaključak da glavni tužilac nije imun na nepotizam i političke igranke.

Glavni tužilac ima ničim izazvan ostrašćeni animozitet prema meni, jer je aktivan učesnik i prethodnih montaža, počev od prvog progona prije 20 godina.

Kad je iz kuloarskih priča već postalo jasno da će biti pokrenuta zadnja hajka, ja sam otišao kod Mujkanovića i rekao mu kako sam saznao da mi se pakuje nova izmišljena afera. Na to mi je okolišno i kao poučno uzvratio kako bi svako radije izabrao da ga optužuju za ono što nije učinio, nego za nešto što je učinio. Suvišno je bilo da ga pitam – a zašto da se uopšte optužuje neko ko nije učinio ništa nezakonito?!

Kreatori progona vršenog kroz akciju “Sistem” značajnu pažnju posvetili su i pokušaju da medijskom pompom stvore utisak u javnosti kako je u Zavodu načinjena velika afera i posebno kako sam ja tobože njen ključni režiser. No, i kod unajmljivanja te informativne podrške oni su se zapetljali u ćorsokake neznanja, pa su kao telale isturili neke mutne portalčiće i Facebook profile. Ti kvazimediji su krajnje nepismeno iznosili najprizemnije objede i dezinformacije, pozivajući se isključivo na anonimne izvore, a pošto se najčešće radilo o informacijama iz istražnog procesa, koje ne bi trebalo da budu dostupne javnosti, iz aviona je bilo vidljivo da ih tim informacijama snabdijevaju šef policije Pisić i njegovo montažersko jato.

Iz neukih i primitivnih objava u tim nazovimedijima bilo je vidljivo da Pisićeva klika, pored hajke protiv mene, preko tih svojih mahalskih megafona istovremeno vrši stalne pritiske na Tužilaštvo i na Sud da se čim prije skroje optužnica i presuda. Jer istovremeno je Pisić sve vrijeme predstavljan kao tobožnji epski borac protiv kriminala. Pri tome je naročit presing vršen na glavnog tužioca Mujkanovića, te su javnosti predočavani kompromitujući podaci iz njegove karijere, kao što je zataškavanje nekih slučajeva i slično. Naravno, Mujkanović je tu bio samo kolateralna i epizodna šteta u Pisićevom grozničavom nastojanju da mene, kao glavnu metu cijelog progona, eliminira s javne scene i, po mogućnosti, sa slobode. To je bio njegov veliki san koji će mu, naročito nakon objavljivanja moje buduće knjige, postati velika mora.

STAV: Ako je sve to tako kako tvrdite, može li Brčko distrikt uopšte očekivati neku perspektivniju budućnost?

DEDEIĆBez onemogućavanja ovakvih “čuvara zakona”, a posebno njihovih zakulisnih nalogodavaca iz tajkunsko-političkih klanova – da nastave da provode svoju diktaturu i samovolju, nema ovdje nikakve budućnosti. Brčko distrikt će ostati ogledni primjer kako je nekada najperspektivnija sredina u BiH – s izuzetnim geografskim položajem, prirodnim resursima, te kao jedina lokalna zajednica koja ima garantovanu stopu priliva novca s državnog računa od PDV-a, i jedina koja može da kreira svoje zakone – proćerdala sve te silne darove s neba i postala najveća pustahija.

Ali uklanjanje ovakvih čelnika institucija za zaštitu “bezakonja” bio bi samo početak rješavanja glavnih problema u Distriktu, onih koji su omogućili da nam takvi ljudi budu krojači sudbine. A to, između ostalog, znači da poslanici u Skupštini Distrikta, kao najvišem i zakonodavnom tijelu, prestanu žmiriti na činjenicu da je bačeno u razne džepove milijardu maraka Distrikta i njegovih građana, a sve bez ikakve i ičije odgovornosti. Da “narodni deputati” počnu štititi interese građana, a ne otuđenih i kriminalizovanih centara zakulisne, a stvarne moći. Naravno, i da se izvrše mnoge druge, duboke reforme i promjene u funkcionisanju Brčko distrikta kao lokalne zajednice koja ima ubjedljivo najveće, već pominjane, komparativne prednosti da bude najuspješnija sredina u BiH u svim oblastima rada i života, umjesto što se već predugo nalazi u slobodnom padu na začelje.

 

Izvor: InfoBrčko

 

Napomena:

Intervju od 26.maja 2023 godine.Magazin Stav

Izdvojeno