bdf.brcko@gmail.com

Proteklog vikenda u Brčkom: Krađe, napad na službena lica i tri saobraćajne nezgode

I ovog ponedeljka donosimo vam pregled značajnijih sigurnosnih događaja koji su obilježili vikend za nama.

KRIMINALITET:

U navedenom vremenskom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježena su četiri događaja sa obilježjima četiri krivična djela i to dvije “Krađe” iz člana 280. stav (1), jedna “Teška krađa” iz člana 281. stav (1) i jedno krivično djelo “Napad na službeno lice u obavljanju poslova bezbjednosti” iz člana 353. stav (1) iz Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR:

U izvještajnom periodu zabilježena su dva događaja narušavanja javnog reda i mira kada je jednom licu izdat prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” i člana 5. „Učestvovanje i izazivanje tuče”, dok je slobode lišeno lice A.S. rođen 1985. godine iz Čelića, zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. i člana 8. „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH. Kod lica A.S. utvrđeno je da je upravljao motornim vozilom kojem je istekla potvrda o registraciji, a nakon alkotestiranja utvrđeno je prisusvo alkohola u organizmu u količini od 0,48 g/kg i pronađena biljna materija u količini od 1,073 grama za koju je preliminarnim vještačenjem utvrđeno da se radi o opojnoj drogi „Marihuana”, te će prema navedenom licu u vezi navedenog biti preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

SAOBRAĆAJ:

U izvještajnom periodu zabilježene su tri saobraćajne nezgode.

Izdvajamo dva događaja od kojih se prvi desio dana 27.04.2024. godine kada je Policiji oko 13.55 sati prijavljeno da se u mjestu Grbavica dogodila saobraćajna nezgoda. Odmah nakon prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta i utvrdili da su u saobraćajnoj nezgodi učestvovali vozači motornog vozila marke „Ford Fiesta” i vozač motocikla marke „Ducati”. Na lice mjesta upućena je ekipa Službe hitne medicinske pomoći koja je u bolnicu prevezla vozača i putnika motocikla, te je utvrđeno da je vozač zadobio lake tjelesne povrede i zadržan je u Medicinskom centru, dok je putnica zadobila teške tjelesne povrede zbog kojih je upućena na UKC Tuzla na kliniku za neurologiju. Izvršeno je alkotestiranje oba vozača i utvrđeno da vozač motocikla ima 0,13 g/kg alkohola u organizmu, dok vozač motornog vozila nije imao prisustvo alkohola u organizmu. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH pod čijim nadzorom je izvršen uviđaj na licu mjesta.

Drugi događaj zabilježen je dana 28.04.2024. godine u 14.50 sati u mjestu Brka u kojoj je došlo do pada sa mopeda marke „Turbocam 50” kojim je upravljao N.K. rođen 1974. godine. Policijski službenici su izlaskom na lice mjesta i izvršenim uviđajem utvrdili da je zbog neprilagođene brzine vozač izgubio kontrolu nad mopedom pri čemu je zadobio teške tjelesne povrede, a na mopedu je nastupila materijalna šteta, dok je alkotestiranjem utvrđeno da vozač nije bio pod dejstvom alkohola.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom navedenog perioda prilikom kontrole isključili ukupno 16 vozača i vozila. Od toga osam vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, tri vozača koji su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje, dva jer su upravljali neregistrovanim vozilima, jednog koji je vozilom upravljao nakon isteka važnosti potvrde o registraciji i dva vozača koji su vozilima upravljali bez potvrde o poznavanju propisa.

 

Izdvojeno