bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom predstavljena knjiga “Robije Alije Izetbegovića”

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko i Fondacije “Alija Izetbegović” iz Sarajeva, sinoć je u Domu islahijeta u Brčkom predstavljena knjiga “Robije Alije Izetbegovića” autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića.

O knjizi su tokom promocije govorili Faris Nanić, diplomirani inženjer, pisac i publicista i, Mustafa ef. Spahić profesor, imam i publicista. „Ova knjiga ima svoju autentičnu vrijednost jer su u njoj izvršena temeljita istraživanja koja su potom publikovana na ovaj način gdje ona dokumentuju dvije robije koje je u svom životu prošao Alija Izetbegović“ naglasio je kooautor knjige i profesor Mustafa ef. Spahić.

Knjiga nastoji objasniti kontekst i hapšenje Izetbegovića 1946. i 1983, način kako su pripremljena hapšenja i sudski proces i kako su o tome izvještavali mediji. Autori donose i brojna pisma koja su od 1983. do 1988. razmjenivali članovi porodice sa Alijom Izetbegovićem, kako i naglasili toplinu porodičnog života. Knjiga sadrži niz depeša tajne policije (i neposredno nakon rata 1945-1946. i iz 1980-ih godina), iz kojih se vide načini na koje je služba pratila Izetbegovića i kako je pripremila njegovo hapšenje i suđenje.

Na promociji je istaknuto da ova knjiga treba poslužiti kao vodilja i mlađim generacijama jer je Alija Izetbegović za svog života ostavio upečatliv i neizbrisiv trag na samo u Bosni i Hercegovini nego i na međunarodnoj političkoj sceni tokom devedesetih godina proslog vijeka iako je njegov životni put započeo u jednom malom mjestu kao što je Bosanski Šamac. U okviru programa je predstavljen rad i aktivnosti Fondacije “Alija Izetbegović” u proteklom periodu.

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno