bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu 56% ispitanika za ulazak BiH u NATO

Osim političko-sigurnosne stabilnosti NATO je i temelj razvoja ekonomije. Sve nove postsocijalističke članice doživjele su “bum”. Referendum u Bosni o pristupanju NATO-u danas bi prošao sa 69,1 posto “za”!

Notornu činjenicu da je sigurnost države temelj ekonomije i ulaganja stranog kapitala potvrđuju istraživanja ekonomskog razvoja postsocijalističkih članica NATO-a. Također, da svijest o tome sazrijeva u oba entiteta pokazuju nedavno objavljeni rezultati istraživanja “Stavovi prema NATO-u: izvještaj ankete” koje je je u 11 bh. gradova proveo istraživački tim Atlantske inicijative. Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Za početak ključni podaci: pristupanje Bosne NATO-u u entitetu Federacija BiH podržava – 90,1 posto ispitanika, u entitetu Republika Srpska – 32,6 posto, a u Brčko Distriktu – 56 posto. Procenat podrške za BiH u totalu je – 69,1 posto. To (hipotetički) znači da bi danas referendum sa pitanjem “za” ili “protiv” pristupanja Bosne i Hercegovine Savezu glatko prošao! Sve to nam govori da se iskreni stavovi građana izraženi u anonimnosti bitno razlikuju od dominantnog i propagandnog narativa, posebno vidljivog u bh. entitetu RS. Još bitnije je da je pozadina otopljavanja prema Savezu upravo svijest o vezi sigurnosti i ekonomije.

 

Sigurnost kapitala i porast BDP-a

Bez prejudiciranja dinamike i ishoda (pro)bosanskog puta ka NATO-u nesporne činjenice o napretku novih članica ističu taj put kao jedini izvjesno ekonomski prosperitetan. Štaviše, hipotetička alternativa suprotnog pravca, ka Rusiji, na primjeru osiromašenih proruskih separatističkih regija u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini samo potvrđuje da NATO – nema alternativu, kako u ekonomskom tako niti u sigurnosnom smislu.

Piše: Edin Subašić*, za portal Radiosarajevo.ba

Cijeli prilog na:

https://radiosarajevo.ba/metromahala/ja-mislim/za-i-protiv-bih-u-nato-u-edin-subasic-dilema-izmedu-prosperiteta-i-bijede-separatizma/543194#google_vignette

 

Izdvojeno