bdf.brcko@gmail.com

Tri puta veća sredstva za projekte samozapošljavanja u Brčko Distriktu BiH

Vlada Brčko distrikta je na jednoj od posljednjih sjednica usvojila Prijedlog odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava u korist Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za realizaciju programa samozapošljavanja u privredi na području Brčko distrikta BiH u 2024. godini u iznosu od 1.500.000 KM.

„Za razliku od prethodnih godina kada se za ovaj program izdvajalo po 500 hiljada KM, Vlada se zbog velike zainteresovanosti aplikanata i velikog broja dobrih poslovnih ideja odlučila da ove godine izdvoji tri puta veći iznos sredstava za ove namjene“, istakla je Amra Abadžić, šef Pododjeljenja za privredu.

Na prošlogodišnji Javni poziv za samozapošljavanje u privredi se prijavilo ukupno 108 aplikanata od kojih je njih 46 dobilo sredstva dok za ostale 62 prijavljene biznis ideje nije bilo dovoljno novca.

„Stoga je Vlada odlučila da će ovaj odobreni iznos od 1.500.000 KM biti raspoređen na način da je 800.000 predviđeno za sve one koji su prošle godine aplicirali sa svojim biznis planovima, ali nisu dobili sredstva, te 700.000 KM za one aplikante koji će se javiti na ovogodišnji Javni poziv za samozapošljavanje u privredi koji će uskoro biti objavljen“, dodala je Abadžić.

Za aplikante koji u trenutku podnošenja aplikacije nemaju registrovanu djelatnost, dodijeljeni iznos ne može prelaziti 18.000 KM i za aplikante koji u trenutku podnošenja aplikacije imaju registrovanu poslovnu djelatnost, dodijeljeni iznos ne može prelaziti 12.000 KM.

Sredstva dodijeljena u skladu s ovim programom moraju biti utrošena do 31.12.2024. godine. Svrha Programa je doprinos privrednom razvoju Brčko distrikta BiH kroz stvaranje uslova za samozapošljavanje i podizanje preduzetničkog duha na području Brčko distrikta BiH.

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno