bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom sve više građana pati od alergije

Broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima sezonske alergije na polen zbog početka cvjetanja na prostoru Brčko distrikta iz godine u godinu je povećan i javljaju se pacijenti svih uzrasta.

Alergijske bolesti danas se svrstavaju u bolest 21. vijeka, te uveliko poprimaju karakteristike pandemija. Specijalista porodične medicine u Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstveni centar Brčko“ primarijus dr Dragan Pejić je potvrdio da je sve više pacijenata sa pojavom različitih simptoma sezonske alergije i da podjednako pogađaju kako stariju tako i mlađu populaciju stanovništva.

„Generalno alergija je sve više i više, pogotovu onih koje zahvataju disajne puteve i one nisu vezane samo za proljeće, nego imamo i prisutne alergije u periodu kasnog ljeta i početka jeseni, a to je alergija na ambroziju. Simptomi sezonske alergije su kašalj, sekrecija iz nosa, suzenje očiju i mnogi drugi. Nešto rjeđe se javlja urtikarija i ona se javlja kao akutna odnosno trenutnim kontaktom sa nekim alergenom“, pojasnio je dr Pejić.

Alergije se pretežno liječe uz pomoć lijekova koje se koriste za alergije – antihistaminici.

„Postoje i tablete u vidu žvakanja koje se obično daju pacijentima koje već duže vrijeme imaju problema sa alergijama i to im postaje redovna terapija. Takođe, veliki problem pacijentima stvara alergijska astma gdje osobe moraju redovno da koriste različite pumpice i inhalacije“, pojasnio je dr Pejić.

Dijagnoza se uspostavlja uz pomoć različitih alergo – testova, navodi dr Pejić, a to su testovi na nutritivne alergene, odnosno alergija na hranu poput jaja, kravljeg mlijeka, pšeničnog brašna i drugo, te kontaktne alergene odnosno na različite hemikalije i inahalacione alergene u koje se ubrajaju poleni drveća, trava, korova, prašina, grinje i dlake životinja.

Doktor Pejić napominje, da ovo vrijeme pogoduje i insektima, čiji ubod nije bezazlen, pogotovo ubod stršljena.

„Takođe, u ovom i ljetnem periodu alergiju može izazvati i ubod stršljena koji može dovesti do anafilaktičkog šoka i ako se ne reaguje na vrijeme može da se fatalno završi“, rekao je dr Pejić.

On je istakao da prevencija zaštite od alergija ne daje konkretan efekat.

„Sigurne zaštite od alergija nema, jer mi ne možemo spriječiti nekoga da udahne polen, ali ako idemo u prirodu možemo se zaštiti odjećom i tu su neki medikamenti koji se preventivo koriste“, rekao je dr Pejić.

Širom svijeta oko 235 miliona ljudi boluje od bronhijalne astme, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije, dok u Bosni i Hercegovini skoro svaka šesta osoba se suočava sa nekim vidom simptoma alergije.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno