bdf.brcko@gmail.com

Modernizacija Luke Brčko koštala 26 miliona KM

Jedina međunarodna luka u Bosni i Hercegovini, Luka Brčko, poprimila je savremene obrise. Naime, modernizacija brčanske luke, trajala je dvije i po godine, a projekat je vrijedan gotovo 26 miliona maraka.
Iz Distrikta ističu da je luka od strateškog interesa za čitavu državu, te očekuju da će ulaganje biti zamah i pokretač novog ekonomskog razvoja.
Proces modernizacije jedine bosanskohercegovačke međunarodne luke, Luke Brčko, smještene na rijeci Savi, počeo je prije dvije i po godine. Kompletan projekat finansiran je sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od deset miliona eura i grant sredstvima Evropske unije u iznosu od tri miliona eura, piše BHRT.
Dvije i po godine kasnije, Luka Brčko ima novi pristupni put, prugu, lučki plato i novu modernu dizalicu od 27 tona.
– Taj projekat je završen i imao je tri faze. To je jedina luka u BiH i zajedno sa željezničkim, drumskim saobraćajem to je jedan trimodalni kompakt, koji predstavlja Brčko kao jedno čvorište – kaže Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta.
Ova luka godinama je djelovala u smanjenom kapacitetu zbog zastarjele opreme. Sada, kada su ti problemi otklonjeni, u planu je rješavanje pitanja loše plovnosti rijeke Save.

Izdvojeno