bdf.brcko@gmail.com

BRČANSKI BUDŽET 400 MILIONA, A VODA STALNI PROBLEM

Izborna godina uvijek je godina „čuda“, tako se i Vlada Brčko distrikta BiH ponaša, spisak želja je „uglavljen“ u budžet za 2024. godinu. Pored budžeta od 400 miliona konvertibilnih maraka zadužili smo se na desetine miliona evra po nepoznatim uslovima i bez objašnjenja.

Zadužili smo sebe, svoju djecu, unučad, a nismo riješili osnovne probleme i potrebe građana. Pa tako imamo situaciju da pored silnih miliona za rješavanje problema vodosnabdijevanja još uvijek imamo azbestne vodovdne cijevi u vodovodnom sistemu, gubitak vode oko 60%, a u toplijim danima i česte nestanke vode.

Da li se Vlada sjetila da treba izdvojiti sredstva za rješavanje krucijalnog problema života u Brčko distriktu u 21 vijeku – vodosnabdijevanja. Javne česme simbol Brčko distrikta BiH i u prošlom vijeku, samo što danas ne služe svojoj svrsi, građanima, osim kao ukras. Nekada su stanovnici Brčkog vodu pili iz javnih česmi a danas sa Budžetom koji imamo to im je onemogućeno.

Da li Vlada u ovom mandatu ili onom, šef Odjeljenja aktuelni ili onaj prije njega su ovo pitanje ostavili nerješeno kao naravno i mnogo druga, iako je voda za piće prioritet, elementarno pravo svakog živog bića.

Socijalistička partija je i ranije prepoznala i ukazala na probleme oko snabdijevanja pitkom vodom i održavanja odnosno funkcionisanje javnih česmi u našem gradu.

Evidentno je da se neadekvatnim održavanjem i upravljanjem navedenih vodnih objekata došlo u situaciju da većina tih objekata nije upotrebljivo ili je u krajnjem slučaju ta voda fizičko-hemijski neispravna prema zvaničnom Pravilniku za ispravnost i kvalitet vode.

„Vruć krompir“ je prebačen na JP Komunalno Brčko, bez pretodne analize stanja javnih česmi dovelo je do ovoga o čemu se piše ovih dana. Najlakše je sjesti u fotelju šefa Odjeljenja, a najteže izgleda obezbijediti normalne životne uslove svojim građanima.

Prebacivanjem odgovornosti šalje se pogrešna poruka da je krivac na nekom drugom mjestu, a svima je jasno da ovaj problem zahtjeva strateški pristup jer je ovo pitanje zadire duboko u zdravlje stanovništva.

Ovim putem još jednom apelujemo da Vlada bar na kraju mandata učini nešto korisno za građane i rješi problem vodosnabjevanja koji ne trpi odlaganja. Pitka voda ne može čekati nesposobnost vladajuće većine da planira i usvoji rebalans.

 

SOCIJALISTIČKA PARTIJA

Izvor: InfoBrčko

Izdvojeno