bdf.brcko@gmail.com

TRANSPARENCY INTERNATIONAL: Samovolja autoritarnog režima u Republici Srpskoj uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

Transparency International u BiH smatra da vladajuća većina u Republici Srpskoj usvajanjem Izbornog zakona RS, koji je suprotan Ustavu BiH, Izbornim zakonom BiH i Aneksu 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokušava stvoriti paralelnu izbornu administraciju i spriječiti provođenje legalnih izbora.

Takvim potezom, navodi se u saopštenju TI BiH, stvara se pravna nesigurnost i haos te ugrožava stabilnost u cilju očuvanja vlastite kontrole nad izbornim procesom i institucijama.

Kako je istaknuto, autoritarni režim usvajanjem Izbornog zakona RS izašao je iz okvira pravnog poretka BiH, a Zakonom o imunitetu legalizovao je stavljanje nosilaca ključnih izvršnih i zakonodavnih funkcija iznad zakona, te tako potpuno ugrozio temeljni princip vladavine prava.

“Umjesto unapređenja postojećeg zakonskog okvira i otklanjanja nedostataka koji su u prethodnom periodu omogućili sistemsku izbornu krađu, sada su na sceni ne samo blokade izborne reforme, već i uvođenje paralelnog izbornog sistema i donošenje zakona, kojima je jedini cilj opstanak vladajuće strukture na vlasti i osiguranje potpune nekažnjivosti u tom procesu. Zbog svega navedenog, usvajanje Izbornog zakona RS predstavlja pokušaj da se pravnim nasiljem spriječi održavanje legalnih izbora i iskazanje izborne volje građana”, kažu iz TI BiH.

Narodna skupština RS je sinoć usvojila i prijedlog Zakona o imunitetu RS, a TI BiH ističe da je još ranije upozorio da ovakvo rješenje otvara ogroman prostor za kriminal i nekažnjavanje krivičnih djela korupcije koja počine najviši zvaničnici. Ovakav zakon bi amnestirao nosioce najodgovornijih izvršnih funkcija krivičnog procesuiranja za bilo kakva djela koja počine “iz svoje nadležnosti” što je suprotno svim međunarodnim standardima.

“Oba zakona mogu imati nesagledive posljedice na elementarna ljudska prava građana da biraju i budu birani, ali i posljedice u smislu legalizacije neograničene samovolje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti. Ništa manje opasne posljedice ovih zakona nisu ni sa aspekta pravne sigurnosti i narušavanja stabilnosti zemlje”, stoji u saopštenju.

Izdvojeno