bdf.brcko@gmail.com

Kraći put do uputnice za liječenje van Brčko distrikta

Osiguranici Zdravstvenog fonda Brčko kojima je neophodno korištenje zdravstvenih usluga van Distrikta, imaju olakšan put za dobijanje adekvatne ljekarsko-komisijske uputnice.

„Na osnovu izmjene Pravilnika o pružanju zdravstvenih usluga koje su usvojili zastupnici Skupštine Distrikta, skraćuje se procedura dobijanja komisijske odluke za liječenje van Brčkog jer pacijent nakon specijalističke uputnice više nema potrebu ići svom porodičnom ljekaru kako bi mu ispisao dodatnu uputnicu za komisiju. Prema novoj skraćenoj proceduri dovoljna će biti samo komisijska uputnica od ljekara specijaliste“, precizirao je šef Odjeljenja za zdravstvo brčanske Vlade Asmir Mujanović.

Mujanović takođe podsjeća da je ovaj prijedlog skraćivanja procedura prije svega olakšica za onkološke pacijente, te da je dosta dugo čekao na skupštinsku proceduru usvajanja.

„Ova izmjena je samo jedna u nizu proceduralnih olakšica i skraćivanje kretanja pacijenata kojom se rasterećuje i ukupni javni zdravstveni sistem Distrikta, a priprema ih se još nekoliko čiju primjenu u praksi oečekujemo uskoro“, zaključio je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Asmir Mujanović.

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno