bdf.brcko@gmail.com

Efendić: Konaković nema legitimitet da saziva Bošnjake

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić gostovao je u novom izdanju emisije Klix Studio s Emelom Burdžović. Efendić je govorio o razlozima odbijanja poziva Elmedina Konakovića na sutrašnji sastanak bošnjačkih predstavnika, ali i o predstojećim izborima.

Na početku je kazao da je ironija da se Konaković pojavljuje kao neko ko poziva na sastanak koji okuplja Bošnjake.

“Prije godinu dana je činio sve da Bošnjaci izgube svoju ustavnu poziciju. Formirana je Vlada FBiH čiji je predsjednik kojem Bošnjak nije dao svoj potpis. Narušen je taj ustavni princip”, rekao je Efendić.

Dodao je da je za trenutnu Vladu FBiH glasalo 25 Bošnjaka. Odgovornim smatra Konakovića i NiP jer su glasali za takvu vladu.

Kaže da ne može sa sigurnošću reći zbog čega Konaković sada organizuje ovakav sastanak u isto vrijeme kada i Vučić te mu na taj način daje legitimitet.

“Bojim se da je to dijelom davanje alibija Vučiću za velikosrpske igre koje oni nazivaju svesrpski sabor kada će on reći da to rade i Bošnjaci i svi”, istakao je Efendić.

Stava je da Bošnjački sabor, kada bi postajao, trebalo da izbaci Konakovića.

“Diskutabilno je okupljanje političkih predstavnika, tu bi se trebali naći i akademici. Momenat je diskutabilan jer se poklapa sa terminom Vaskršnjeg sabora. Smatra da bi član Predsjedništva trebao sazvati takav Sabor te je istako da član Predsjedništva (Denis Bećirović) nije ni pozvan”, kaže Efendić.

Istakao je da Konaković nema legitimitet da saziva bilo kakav skup.

“Edin Forto kaže da nije Bošnjak, Nerminu Nikšiću je isti vojnik i VRS-a i ARBiH”, rekao je i dodao da je njihov delegat u NSRS vojnik VRS-a.

Efendić je kazao da Konaković ima “putujući cirkus” i da stalno obilazi preduzeća, pravi sastanke bez rezultata.

“Jednostavno imamo vijesti od nečega što su priča, a ne djela”, rekao je.

O aktuelnoj političkoj situaciji

Komentarisao je i trenutnu političku situaciju. Stava je da je složena i da nije dobra.

“To što je Milorad Dodik uveden u državnu vlast je velika greška. Mi smo od početka govorili da vlast treba praviti s opozicijom iz RS-a”, podsjetio je.

Smatra da su stranke Trojke ucijenjene zahtjevom Čovića. Kaže da je Dodik uspio na ključne pozicije rasporediti svoje ljude, poput one u UIO.

“Kandidatski status smo dobili onda kada je potpisana koalicija stranaka Osmorke. Bio sam tu, Čović je dobio informaciju nekoga iz EU i to je bila politička odluka”, istakao je govoreći o zelenom svjetlu za kandidatski status u EU.

Rekao je da najbrže formirana vlast ne može ni formirati budžet za 2024. godinu te da budžet na državnom nivou još nije usvojen.

Podržava nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona. Ističe da u SAD-u manje prolaze lobiranja HDZ-a i Andreja Plenkovića nego u EU i da su zbog toga različite reakcije iz SAD-a i EU na odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Smatra da odgovornost za složenu situaciju moraju preuzeti oni koji su je napravili.

Dodao je da Vijeće ministara BiH ne radi. Još jednom je istakao da je problem izazvalo uvođenje Milorada Dodika u vlast.

“Pojavljuje se opasan presedan, da imamo međunaordnu aktivnost RS-a bez reagovanja institucija BiH”, rekao je i dodao da je Orban posjetio Banju Luku iako entitet ne može biti subjekt međunarodnih odnosa.

Smatra da je Konaković trebao odbiti susret s Viktorom Orbanom, koji je održao sastanak s Dodikom i uveo entitet u međunarodne odnose.

“Dok se ne završi s ovom rušilačkom politikom imat ćemo problema”, rekao je Efendić.

Rekao je da nije siguran u snage EUFOR-a i da veću sigurnost ulijevaju snage NATO-a.

“Malo me brine činjenica da komandant EUFOR-a dolazi iz Mađarske. Vidimo da Orban na sasvim drugi način tretira ponašanje Milorada Dodika, on ima samo riječi pohvale”, rekao je.

O saradnji sa SDA i DF-om

Ističe da se SBiH odaziva pozivu SDA na sastanak, ali da neće biti zajednički kandidat SDA, SBiH-a i DF-a, kao i da neće biti zajedničkih kandidata na način na koji to Trojka radi.

Podsjetio da je “Sarajevski dogovor” dao tri načelnika i da su u dva slučaja pokrenuti opozivi, dok u Novom Sarajevu ima problema.

Poručuje da SBiH neće imati kandidate u svim općinama i može se desiti da podrže drugog kandidata.

Razgovarao je sa Komšićem u vezi Novog Grada, Novog Sarajeva i Centra te kaže da je DF zainteresovan za općinu Centar.

Prokomentarisao je i odnos sa predsjednikom KO SDA Sarajevo Farukom Kapidžićem i rekao da li i dalje misli da je štetočina.

“On više nije ministar prostornog uređenja. Imao sam loše mišljenje o njemu u tom periodu. Njegovi politički stavovi su drugo. U poslu koji je radio imao sam problem u nerazumijevanju materije i pokušaju da se nabrzinu dosta uradi. Nanio nam je veliku štetu”, rekao je.

Ističe da nema povjerenja u način na koji SDA vodi procese, ali poštuje činjenicu da imaju svoje glasačko tijelo.

“Ovo što smo dobili sa Trojkom je tuga i tragedija, od 2018. pogledajte šta se dešava sa sigurnosnom situacijom. Nijedna jedina sigurnosna kamera nije postavljena. Imamo promjene u oblasti saobraćaja, nove tramvaje, ali nemamo red vožnje”, rekao je.

O poskupljenju struje

Komentarisao je i rad Vlade FBiH i najavljeno poskupljenje struje.

“Blok tarifa je druga riječ za ozbiljno povećanje cijena električne energije. Svi koji misle koristiti klima uređaje već su u tarifi skuplje struje. Pitanje je tu i diskriminacije, takve stvari su već na Ustavnom sudu u RS-u”, ističe.

Rekao je da ćemo najmanje 100 miliona maraka izgubiti zbog prekida saradnje s Kinezima na izgradnji Bloka 7.

“Imam informaciju da su ušli u raskid ugovora i arbitražu”, rekao je te ponovio da ostaje pri kritikama upućenim Vladi zbog namjere da ukine hotel Walter i tu smjesti instituciju.

“To dođe jako skupo, dok ukinete kupatila u svakoj sobi, možete izgraditi novi objekat”, rekao je i dodao da ne smatra pametnim ukidati radna mjesta u turizmu.

Naglašava da hotel posluje bez problema, a radnici traže da se ne gase radna mjesta.

Govoreći o fakturi koja je upućena Općini Novi Grad, ističe da je ona plaćena.

“Nije tačno da smo dužni 7.000 KM ovom hotelu. Mislim da su nam poslali fakturu koja je plaćena. Mislim da možda postoji u nekom od ugovora, pitanje je šta je pisalo u ugovoru. Općina Novi Grad nije nikome ostala dužna. Mi smo u finansijama provjerili i ta faktura je plaćena”, poručio je Efendić.

Na kraju je prokomentarisao slučaj bacanja bombe na kuću načelnika Starog Grada.

“Teško je biti siguran u gradu u kojem je sve nesigurno. Znam da se kod nas dešavaju pljačke i građani se ne nadaju da će išta biti vraćeno”, istakao je.

Gostovanje Seira Efendića u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu. Također nas možete slušati i na SpotifyjuApple PodcastuAmazon Musicu i drugim platformama.

Izdvojeno