bdf.brcko@gmail.com

JEZIVA PORUKA AMBASADE RUSIJE: “NATO, kao agresivna alijansa, nije u stanju da zaštiti BiH”

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopćila je da unutrašnju stabilnost u Bosni i Hercegovini mogu da ojačaju samo političke snage putem dijaloga i strpljivom potragom za obostrano prihvatljivim izlazima, dok Sjevernoatlantski savez (NATO), kao agresivna alijansa, nije u stanju da “zaštiti” Bosnu i Hercegovinu.

“Vanjski faktor treba da doprinosi upravo tome, a ne da ‘doliva ulje na vatru’ namećući lažne alternative, ubacujući kontraproduktivne inicijative usmerene na destabilizaciju stanja u Bosni i Hercegovini samo s jednim ciljem – da čuvaju u BiH protektorat i neokolonijalnu upravu”, rečeno je Srni u tom diplomatskom predstavništvu.

Jednostrane izjave o neophodnosti ubrzanog proširenja prisustva NATO-a u Bosni i Hercegovini, u ruskoj Ambasadi ocjenjuju kao izuzetno neodgovorne i prijeteće daljom konfrontacijom.

Kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ambasada Rusije podsjeća da je pitanje članstva u međunarodnim organizacijama isključivi prerogativ Predsjedništva BiH.

“Kao što je poznato, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, pa i u samoj Bosni i Hercegovini nema konsenzusa o temi članstva BiH u NATO-u.

Štaviše, ima ozbiljnih neslaganja o ovom pitanju“, ukazali su iz Ambasade Rusije u komentaru na apele člana Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkoh naroda Denisa Bećirovića NATO-u da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u Bosnu i Hercegovinu.

Izdvojeno