bdf.brcko@gmail.com

Učenici iz Brčkog pokrenuli inicijativu za izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja

Nažalost u našem gradu još ne postoji sigurna kuća i nadamo se da će naša ideja dobiti svu potrebnu institucionalnu podršku i da će, nakon Federacije BiH i Republike Srpske, i Brčko dobiti sigurnu kuću poručili su učenici Gimnazije “Vaso Pelagić” Brčko i inicijatori ideje.Prema podacima iz Policije Brčko distrikta BiH, tokom prošle godine je zabilježeno ukupno 15 slučajeva nasilja u porodici, a od početka ove godine evidentiran je jedan slučaj nasilja. Počinioci nasilja su većinom muškarci, tvrde iz Policije.

U prva mjeseca ove godine okončane su istrage u dva slučaja krivičnog djela „Nasilje u porodici“ iz prethodnog perioda i protiv dvije osobe su upućeni Izvještaji Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Nasilje u porodici“, saopćila je Dževida Hukičević, portparolka Policije Brčko distrikta BiH.

Sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini nema dovoljno, a njihovo uspostvavljanje je neophodno, kaže Amina Dizdar iz Sarajevskog otvorenog centra koji radi na usklađenosti krivičnog zakona BiH sa Istanbulskom konvencijom. Mislim da je ukupno osam sigurnih kuća u BiH i njih su uglavnom uspostavile nevladine organizacije koje i vode te sigurne kuće- naglasila je Dizdar, boraveći u Brčkom na prezentaciji aktivnosti Centra.

Kako je istakla, njihovo finansiranje zavisi isključivo o donatorskim sredstvima, iako zakonski država mora da stoji iza finsiranja zavisno kako je to u kom entitetu regulisano.

Izdvojeno