bdf.brcko@gmail.com

NATO snage treba rasporediti kod Brčkog

Bataljon rezervnih snaga NATO-saveza bit će raspoređen u Bosni i Hercegovini, saznaje Politicki.ba.

Kako nam je rečeno, to je jedan od rezultata susreta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza (Alijansa) Jensa Stoltenberga.

Detalji najavljenog razmještanja NATO vojnika bit će naknadno poznati ali se špekuliše da će to biti Brčko gdje se RS cijepa na dva dijela.

U opticaju je ideja da se prvi kontingent stacionira na Dubravama kod Tuzle, što je Politicki.ba već ranije objavio.

Tokom današnjeg susreta u sjedištu Štaba NATO u Briselu, Bećirović i Stoltenberg razgovarali su o cijelom nizu pitanja.

Kako je obaviješten Politicki.ba, slanje rezervnog bataljona NATO trupa “samo je jedan od postigutih dogovora”.

Stoltenberg je tokom sastanka najprije istakao snažnu podršku NATO-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Prenio je i da je u NATO stigla preporuka da BiH dobije kandidatski status s obzirom na progres koji je napravljen u BiH.

“Pozdravljamo napore u jačanju saradnje OS BiH i NATO-a i jačanje vaših mogućnosti u okviru NATO standarda. Spremni smo jačati politički dijalog i saradnju u cilju naše zajedničke budućnosti i sigurnosti”, kazao je Stoltenberg, ističući potrebe za reformama.

Bećirović je pak nabrojao mnoge reforme i usvojene zakone u BiH iz oblasti odbrane, čime objašnjava da je BiH jasno opredijeljena i spremna za Alijansu.

“Sada smo pred vratima NATO-a i tu šansu trebamo iskoristiti zbog svih građana BiH… Ispunjeni su svi formalni uvjeti da se BiH uputi zahtjev za članstvo u NATO

U skladu s tim stavom da je BiH spremna za NATO, Bećirović je predložio Stoltenbergu nekoliko stvari, između ostalog da nam pošalju konačni poziv u NATO te da obnove prisustvo u vojnim bazama u BiH.

“Predložio sam i konkretne mjere, između ostalog da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje akcionog plana za članstvo definira viši i konkretniji nivo povezanosti BiH i NATO. Predložio sam periodično održavanje sastanaka i eventualno prisustvo NATO-a u vojnim bazama u BiH kako bi se preveniralo narušavanje mira, a svi smo svjedoci da u posljednje vrijeme nažalost imamo takve poteze. Na koncu, predložio sam da NATO napravi važan korak i da nam upute poziv za članstvo u NATO-u”, kazao je Bećirović.

Bećirović je još kazao da je NATO jedan od ključnih faktora koji je osigurao mir i stabilnost u BiH i da građani to cijene.

“NATO je Dejtonom dobio mandat da uspostavi snage u BiH u slučaju bilo kakvog ugrožavanja mira, NATO ima jasnu međunarodnu nadležnost da reaguje. Podržavam eventualno prisustvo NATO snaga u vojnim bazama u BiH. Punopravno članstvo je jedan od naših strateških prioriteta”, poručio je.

On kaže da su državni organi BiH usvojili sve potrebne zakonske, strateške i konceptualne dokumente u oblasti odbrane i da smo sada spremni za zajedničko djelovanje u skladu s NATO standardima.

Izdvojeno