bdf.brcko@gmail.com

Putin otvara drugi front u BiH i na Kosovu

Ruski predsjednik Vladimir Putin širi propagandu i podgrijava vjerske sukobe na Kosovu i u Bosni i Hercegovini da bi NATO odvukao na drugi front, dalje od Ukrajine, piše James Stavridis, umirovljeni zapovjednik NATO-a u Europi, u svojoj kolumni za Bloomberg.

Poznajem dobro taj teren“, piše Stavridis podsjećajući da je komandovao razaračem koji je početkom devedesetih provodio blokadu dostave oružja na zaraćeni Balkan.

Tenzije perzistiraju na tom području, ocijenio je umirovljeni mornarički admiral, prema kojem bi Vladimir Putin mogao iskoristiti “neriješene račune” u ovom dijelu svijeta.

Bivši komandant NATO-a: ‘Putin otvara drugi front u BiH i na Kosovu da bi nas odvratio od Ukrajine’

“On zna da će ponovno uvlačenje država članica NATO-a u nadzor nad nemirnim Balkanom odvući njihov fokus s potpore Ukrajini”, piše Stavridis.

Prema njemu, Putin očito potiče Srbiju da izvrši pritisak na vladu Kosova, koju podržava NATO, a također radi na destabilizaciji klimave vlasti Bosne i Hercegovine.

Umirovljeni kontraadmiral Mark Montgomery, koji je bio njegov časnik za planove NATO-a u Europi, rekao mu je:

“Ovo je ista vrsta izazova s ​​kojim smo se nosili prije deset godina – Putin ima koristi od zakuhavanja situacije drugdje u Europi. On pokušava oslabiti vjerodostojnost NATO-a i odvratiti nas od podrške Ukrajini.”

Srećom, Zapad ima mogućnosti“, nastavlja Stavridis i dodaje:

Sramotno: Dodik u duetu s Kusturicom otpjevao četničku pjesmu

U ovom trenutku ideja o raspoređivanju NATO-ova bataljuna u Ukrajini nije izgledna. Stoga je povećanje broja vojnika raspoređenih na Kosovu i preduhitrivanje nemira koje Putin pokušava potaknuti moguće i strateški ima smisla”, navodi objašnjavajući kako bi se mogla ostvariti učinkovita regionalna podjela tereta unutar saveza.

“Članice s Balkana i iz susjednih zemalja (poput Grčke i Italije) mogu se usredotočiti na tu regiju. A istočnoeuropske i nordijske članice mogu biti na čelu NATO-ovih napora u Ukrajini. Velike zemlje na zapadu, kao što su Francuska, Njemačka, UK i SAD, imaju dovoljno resursa da budu uključene u obje regije”, predložio je umirovljeni admiral.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Izdvojeno