bdf.brcko@gmail.com

“Forti preporučujem da se ne bavi bajkama!”

Poziv koji je uputio lider Naše stranke Edin Forto, Milorad Dodik je nazvao besmislenim te kazao kako se “nema tu šta više dogovarati”.

“Postoji samo opcija da se odredimo u vezi s tim da li želimo uključiti ili isključiti sopstveno pravo da odlučujemo u skladu sa demokratskim principima”, izjavio je Dodik.

Kako on dodaje, svaki rezultat na putu ka EU koji je napravljen, bio je rezultat takvog odlučivanja.

“Predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata su sjedili, radili, dogovarali se i išli dalje. Onda su neki, za račun tuđih geopolitičkih interesa, riješili da isključe sebe i da pogaze demokratiju. Umjesto da nastave da rade posao za koji su izabrani, razumijevajući legitimnu želju i svog, ali i drugih naroda u BiH, oni su iz prostora u kojem se međusobno čujemo pristali da ih Marfi i Šmit odvedu u gluvu sobu. Stvar u vezi s apelacionim sudom je zapravo vrlo jasna”, dodaje Dodik.

Dodik ističe da Forto očito ne misli da Banja Luka treba da bude domaćin apelacionom sudu, pretpostavlja, jer je ona sjedište institucija Republike Srpske.

“Moj stav je da je ljekovito i dobro za izgradnju međusobnog povjerenja u BiH da što više zajedničkih institucija svoja sjedišta ima na decentralizovan način. Takođe, važno je što su nam ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković nesvjesno, a Edin Forto svjesno obznanili da “SAD imaju svoju agendu ovdje”, uvjeravajući nas, valjda, da u BiH drugi mogu imati svoju agendu, a mi koji u njoj živimo i koje biraju naši građani to ne možemo”, navodi Dodik.

On je dodao da za njega, politiku ovdje prije svega, definišu i sprovode srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici.

“SAD i druge države imaju ambasade, koje su dobri gosti kada poštuju našu demokratiju i vrlo bezobrazni kada misle da imaju pravo da odlučuju umjesto miliona građana. Za kraj, čuli smo i to da će nam američka administracija pomoći u vezi s evropskim putem”, ističe Dodik.

Dodik navodi da on razumije da Forto i njemu slični imaju potrebu da potcjenjuju sami sebe, ali odluka da idemo ka EU i da nas EU poštuje kao partnera na tom putu nema mnogo veze sa SAD.

“Ilustracije radi, u EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama ni u Marfijevim kaubojskim čizmama. Ući ćemo samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi. Zato Forti preporučujem da se ne bavi bajkama, već suštinom od koje zavisi dalji kapacitet našeg političkog odnosa: Želite li da izađete iz gluve sobe u koju su vas Marfi i Šmit uvalili 26. marta ili ne? Zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske su u tom smislu jasni. I za mene, kao demokratu, obavezujući”, poručio je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Izdvojeno