bdf.brcko@gmail.com

Komentar na reakciju Siniše Milića na prijedlog da se u Brčko Distriktu BiH rasporede NATO trupe

Predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH na svom facebook profilu komentarisao je prijedlog Denisa Zvizdića da se u Brčko Distriktu raspored NATO trupe. Tim povodom g. Milić izjavljuje:

“Žao mi je što se gospodin Zvizdić, umjesto da se angažuje na postizanju rješenja za političku krizu na nivou BiH, na bazi dogovora i kompromisa predstavnika tri naroda, što je jedino održivo, odlučio da problem pravi i tamo gdje problema nema.Ne postoji ni jedan razlog za raspoređivanje NATO ili bilo kojih drugih vojnih trupa na prostoru distrikta Brčko.

Može gospodin Zvizdić,privatno, imati razne fetiše, da se pretvara da je generalni sekretar NATO-a ili čak Napoleon, i kao takav izdaje različite komande, ali mora uvažiti zajednički stav najviših zvaničnika tri konstitutivna naroda u Brčkom, da je apsolutno nepotrebno i kontraproduktivno, suprotno svim objektivnim procenama, domaćim i stranim, Brčko proglašavati neuralgičnom tačkom u koju treba stacionirani vojne trupe.

Umjesto toga, pozivam gospodina Zvizdića da sa parlamentarnom delegacijom posjeti distrikt Brčko i uvjeri se u stvarno stanje na terenu.”

Ono što se ne može odčitati iz komentara g. Milića su razlozi zbog kojih se tako vehementno od strane srpskih političara odbija svaki prijedlog da se u ova teška vremena rasporede NATO trupe u Distriktu. Ako se pođe od činjenice da su NATO trupe ovdje u funkciji očuvanja mira onda se logično može pretpostaviti da oni koji osporavaju ovaj prijedlog ne žele dodatne garanciji da se u Brčkom očuva mir ili ne vide u NATO trupama faktor mira.

A mir je svakako već dobrano ugrožen, prije svega secesionističkom politikom Milorada Dodika. Ne tako davno smo slušali da je Brčko oaza mira i to se skupo platilo etničkim čišćenjem u kojem je ubijeno na stotine civila Brčkog. Danas je Brčko Distrikt neuralgična geostrateška i politička tačka u kojoj se sudaraju suprotstavljeni interesi i ako dođe do ugrožavanja mira onda će se to desiti prije svega u Brčkom. Zato je sasvim razumljivo da svi oni koji žele da se mir na ovim prostorima očuva treba da zdušno podrže svaki zahtjev da se u Brčkom raspored NATO trupe.

 

O.P.L.

Izdvojeno