bdf.brcko@gmail.com

NA DANAŠNJI DAN POČELA IZGRADNJA PRUGE BRČKO-BANOVIĆI

Na današnji dan 1946. Prvom omladinskom radnom akcijom u Jugoslaviji počela je izgradnja željezničke pruge Brčko – Banovići. U izgradnji 90 kilometara pruge učestvovalo je 60.000 mladih iz cijele Jugoslavije.

Posle rata u porušenoj zemlji došla je 1946. godina i na radiju se čulo posle čestitke za Novu godinu i namera za početak obnove da se narod a naročito omladina uključe u te akcije. Jedna od prvih je bila izgradnja pruge Brčko – Banovići.

Preživeli inženjeri i ostali sručnjaci poslati su na buduću trasu da naprave potrebne projekte neophodne za početak radova.

Već početkom aprila te godine počela je izgradnja.

Pored stalnih izveštaja o radovima, stalno mi se u mozgu motaju masovne pesme, a i neki sadašnji nestalni koridori, nestalni rokovi, nestalni proračuni troškova izvođenja radova stranih izvođača.

Ne zaboravimo razrušenu zemlju pre skoro osamdeset godina. U ušima mi još zvoni pesma: „Brčko – Banovići to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga leta“.

Sedmog novembra te 1946. godine puštena je u saobraćaj pruga Brčko – Banovići, koja se koristi i danas sa svim stanicama, raskrsnicama, tunelima i staničnim restoranima.

Bilo nekad, a danas?

Izdvojeno