bdf.brcko@gmail.com

Bošnjaci mogu da žive na 25 posto teritorije, to je dovoljno i ne treba im ništa više

Predsjednik entiteta Republika Srpska obratio se narodnoj skupštini Republike Srpske povodom nedavne odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita da ponovo donese izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na integritet izbora.
Dodik je na početku rekao da je njegovo djelovanje apsolutno u funkciji jačanja pozicije RS-a.

“Svaki čovjek u RS-u treba ostati miran stabilan i vjerovati u nju. Mi ćemo nastaviti da se nosimo s ovim što nam nameću u ličnom smislu. Kao predsjednik RS-a znao sam šta me čeka, i nemam pravo da se ikome žalim. Idem do kraja, šta god to značilo, za Republiku Srpsku i srpski narod”, rekao je Dodik.
Kazao je da nema ni jednu pomisao da odustane.

“Krećem u novu fazu političke borbe za Republiku Srpsku. Moja porodica je sankcionisana, ljudski ja nikome ništa ne zamjeram. Ako vidim da RS ima problem ja ću pitati narod na referendumu šta misli o tome”, rekao je Dodik.
Dodao je kako misli da je RS u delikatnoj situaciji.

“Prihvatiti podaništvo da se nestane ili da opstane i podnose žrtvu”, rekao je Dodik.

Dodik odredio da Bošnjaci mogu živjeti na 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine

Milorad Dodik je tokom svog govora iznio brojne opasne optužbe na račun Bošnjaka, a u jednom trenutku je rekoa da Bošnjaci mogu da žive samo na 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine, te da na ostatak terotije ne računaju.

“Kad ne želite da budete realni onda ćete da izgubite sve. Bošnjaci perspektivno mogu da žive na ovih 25 posto i to je dovoljno, ne treba im ništa više. Imate svojih 25 posto, niko vam ih ne spori. Vaše nije ni Novi Grad (Bosanski Novi) ni Kozarska Dubica (Bosanska Dubica) … Dočekat ćemo trenutak da ćemo se od vas odvojiti”, rekao je Dodik. Također, tokom cijelog govora veoma nepristojno se obraćao Ramizu Salkiću.

Ukinuti odluke Šmita u roku od 7 dana; Marfija proglasiti neprijateljem

Dodik je rekao da će zatražiti da se ukinu sve odluke Šmita u roku od 7 dana.

“Predložiću da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Šmita u roku od 7 dana”.
Dodik je rekao da će iznijeti niz drugih zahtjeva, a da, ukoliko se oni ne ispoštuju da Republika Srpska obustavi i da se ne vraća u sistem odlučivanja u BiH.

“Takođe, predlažem da se raskine partnerstvo sa partijama iz FBiH“, rekao je Dodik.

“Da ukoliko se to ne uradi da naši predstavnici zakažu Parlamentarnu skupštinu BiH i da ta Skupština proglasi ništavnim odluke Šmita, da zabrani organima BiH primjenu tih odluka. Da proglasi sajt OHR nezakonitim mjestom objave odluka i akata. Da Parlamentarna skupština zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija”, rekao je Dodik i dodao:

“Nakon toga na istoj sjednici da se donese Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima koji bi se primjenjivao odmah u ovim izborima i razvlastio Centralnu izbornu komisiju kao paradržavni institut i organizacija i da se na taj način stvar relaksira i da se CIK svede na ono što on zaista jeste”.

Dodik je predložio i da PS BiH posebnim aktom potvrdi da je jedino mjesto koje može donositi zakone u BiH za nivo BiH Parlamentarna skupštine.

“Da se utvrdi na toj sjednici brzi put za približavanje ЕU i sa jasnim nagovještajima šta treba da se učini. Da se na toj Parlamentarnoj skupštini donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH i politički sistem koji je predviđen Ustavom. Da se na taj način pošalje poruka želje za brzom stabilizacijom. Na toj skupštini treba proglasiti neprijateljima BiH američkog ambasadora Marfija, britanskog ambasadora, Šmita i njemačkog ambasadora”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će predložiti i mjeru da Narodna skupština Republike Srpske donese zaključak da obaveže Vladu da napravi sveobuhvatni program mjera i aktivnosti usmjerenih ka modernizaciji Policije Republike Srpske.

Izdvojeno