bdf.brcko@gmail.com

Zabrinjavajuće: U Distriktu Brčko prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Pododjeljenju za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH u ovoj godini prijavljeno je 28 slučajeva obolijevanja od morbila – potvrdila je danas na konferenciji za novinare doktor medicine Jasmina Čehić Ljaljić.

Prema njenim riječima, najmlađi oboljeli star je šest mjeseci, a od ukupnog broja oboljelih njih šest je hospitalizovano i nisu vakcinisani ili su djelimično vakcinisani.

“Obuhvaćenost vakcinacijom protiv morbila za 2023. godinu iznosi 52 posto, a potrebna vrijednost za postizanje kolektivnog imuniteta je 95 odsto vakcinisanih”, podvukla je Čehić Ljaljić i pozvala sve roditelje da budu društveno odgovorni i vakcinišu svoju djecu.

Naglašava da su dosad klinički potvrđena tri slučaja i u skladu s kriterijumima Svjetske zdravstvene organizacije još uvijek nema potrebe za proglašavanjem epidemije morbila na području Distrikta.

Šef higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Brčkom doktor specijalista epidemiologije Adrijana Grgić podsjetila je da je uzročnik morbila morbili virus, a bolest je u narodu poznatija kao dječiji krzamak, ospice ili male boginje.

“Izvor bolesti je zaraženo lice i to četiri dana prije i u toku izbijanja osipa. Nakon kontakta sa oboljelim u periodu od sedam do 14 dana javljaju se rani siptomi i dolazi do curenja iz nosa, crvenila i suznih očiju, pojave konjuktivitisa te temperature tijela i do 40 stepeni. Potom se javljaju Koplikove mrlje, osip koji nije vodenast i javlja se iza ušiju, ide ka čelu i licu i zatim se spušta niz trup ka udovima. Osip se povlači istim redom kao što je i nastao”, pojasnila je doktorica Grgić.

Naglašava da je ova bolest posebno opasna usljed pojave komplikacije kod djece starosti do dvije godine i odraslih osoba preko 60 godina starosti.

“Komplikacije mogu zahvatiti sve organe u tijelu krenuvši od respiratornih organa, preko gastroenterološkog sistema (GI) gdje se može pojaviti i dijareja te hepatitis i pankreatitis”, zaključila je doktorica Grgić, dodavši da je jedina prevencija kod ove bolesti vakcinacija.

 

 

Izvor; radiosarajevo

Izdvojeno