bdf.brcko@gmail.com

U prošloj godini u Brčkom pauk “pokupio” samo 28 vozila

U sklopu planskih aktivnosti u oblasti kontrole i sigurnosti saobraćaja na području Distrikta, Policija Brčko distrikta BiH je tokom prethodnih nekoliko mjeseci specijalnim vozilom “pauk” sa površina koja nisu predviđena za parkiranje, premjestila više motornih vozila zbog nepropisnog parkiranja.

„Prošle godine je specijalnim vozilom “pauk” premješteno ukupno 28 motornih vozila, dok su za prva dva mjeseca ove godine premještena 2 motorna vozila. Tokom 2023. godine zbog nepropisnog parkiranja izdato je ukupno 7.733 prekršajnih naloga, dok je u prva dva mjeseca 2024. godine izdato ukupno 1.629 prekršajnih naloga“, rekla je Dževida Hukičević, portparol Policije Brčko distrikta BiH.

Motorna vozila koja se na ovaj način uklanjaju s površina gdje nije dozvoljeno parkiranje, odvoze se na depo Policije Brčko distrikta. Hukičević naglašava da vlasnici svoja motorna vozila mogu preuzeti tek nakon plaćanja novčanih kazni, te je ovom prilikom podsjetila na novčane kazne koje su predviđene za nepropisno parkiranje vozila i koja su premještena paukom.

„Novčana kazna za nepropisno parkiranje iznosi 40 KM, dok troškovi premještanja nepropisnog parkiranja vozila specijalnim vozilom “pauk” iznose 70,20 KM. Vlasnici motornih vozila navedene novčane iznose moraju platiti prije preuzimanja motornih voozila“, dodala je Hukičević.

Iz Policije Brčko distrikta BiH još jednom apeluju na neophodno poštovanje zakona koji regulišu oblast saobraćaja, te upozoravaju vlasnike motornih vozila da će intenzivne kontrole prema toj kategoriji biti nastavljene s ciljem odvraćanja od daljeg kršenja saobraćajnih propisa i prevencije ovakvih pojava.

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno