bdf.brcko@gmail.com

Pomoć EU Luki Brčko odrazit će se na cijelu BiH

Plovi patka na vrh Save, a umjesto pisma nosi bespovratna sredstva u visini od 3 miliona eura i povoljni kredit od 7 miliona od Europske banke za privredni razvoj. Njihova svrha je od velikog značaja – modernizacija Luke Brčko, kucajućeg srca brodskog saobraćaja u BiH.

Ova modernizacija odgovorila je na hitnu potrebu za nadogradnjom lučke infrastrukture, koja je većim dijelom bila zastarjela, uključujući dizalice stare više od 50 godina. Nova dizalica ima trostruko veći kapacitet od prethodne, što će značajno unaprijediti efikasnost luke omogućavajući brži pretovar robe, s brzinom od 150 do 200 tona na sat.

image

 Luka Brčko

– Brčko je inače čvorište, mjesto gdje se nalaze tri vrste saobraćaja, takozvani trimodalni saobraćaj. Luka otvara Brčko kao transportno središte povezano sa dunavskim i crnomorskim slivom. Kapacitet ove dizalice je 140.000 tona na godišnjem nivou i to nije samo perspektiva razvoja Brčko distrikta već i Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, tako da je to jedan veliki potencijal u oblasti transporta i saobraćaja za cijelu državuU sklopu projekta, osim nove dizalice, izgrađena je nova pruga, nova pristupna cesta te je saniran pristupni put od Luke do Bijeljinske ceste, što će dodatno unaprijediti infrastrukturu luke, rekao nam je Zijad Nišić, gradonačelnik Brčkog.

– Luka Brčko je u suštini revitalizaciju finansirala iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj od 10 miliona eura i grant sredstvima od tri miliona eura VBIF-a. Dakle, Evropska unija, VBIF, to je njihov mehanizam za pomoć i razvoj zapadnog Balkana. Od tih tri miliona eura je nabavljena nova lučka dizalica, gdje je Luka Brčko znatno poboljšala i povećala kapacitete, ubrzala procese rada, tako da bit ćemo znatno konkurentni na tržištu i nadam se privući nove komitente, kazao nam je Perica Josić, direktor Luke Brčko

Projekat modernizacije Luke Brčko je vodeći projekat Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF). On predstavlja ključni segment Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za poboljšanje saobraćajne infrastrukture na Zapadnom Balkanu. U planu su i dodatni radovi koji će podići jedinu bh. luku na novi nivo.

– Da bi luka bila u punoj funkciji, ona treba ispuniti još neke preduslove, a to je da se deminira desna obala Save i da se produbi korito rijeke zbog dubokih gazova brodova koji budu tu dolazili, dodao je Nišić.

image

 Zijad Nišić

Luka Brčko predstavlja i “zelenu” alternativu transportu u BiH koji je trenutno skoro potpuno ovisan o teretnim kamionima i njeno kombinirano djelovanje sa željeznicom može rasteretiti dio karbonskog otiska naše države, granajući se kroz čitavu njenu dužinu i širinu a sa druge strane prema Dunavu, Rajni, Majni, Sjevernom i Crnom moru i cijelom svijetu.

Ulaganje u modernizaciju Luke Brčko predstavlja konkretan korak ka jačanju trgovinskih veza i povezivanju Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom i širim regionom, te će imati pozitivan utjecaj na ekonomski razvoj i prosperitet. Nema sumnje da je ova inicijativa “pokucala na prava vrata” grada kao što je Brčko koji, pored bogate plovne tradicije, predstavlja i jedan simbol suživota i pomirenja kojem Bosna i Hercegovina treba stremiti.

Prilog Amira Papića i Andreja Bjeloša.

 

Izdvojeno