bdf.brcko@gmail.com

Koliko oboljelih treba da Brčko distrikt izgradi SVOJ hospis (pružanje medicinske njege oboljelim od malignih bolesti)?

Učenici trećeg razreda Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikt, ističu hitnu potrebu za otvaranjem hospisa u našem gradu.

Svi smo svjedoci koliko su oboljenja od malignih bolesti u porastu, kako među svjetskim, tako i među našim stanovništvom. Podaci koje su stručnjaci iz “Cancer Research UK” objavili u “British Journal of Cancer” tvrde da će jedna od dvije osobe u svom životu oboliti od neke vrste raka.

To znači, ili ti koji čitaš ili ja koja pišem, ko će imati više sreće?

Mi kao učenici jedne srednje škole u Brčkom, kao i naši sugrađani čiju podršku imamo, smatramo da je neophodno otvaranje hospisa u našem gradu. Zar naši sugrađani ne zaslužuju pristup sigurnoj zdravstvenoj njezi, zar ne treba da vjeruju svom zdravstvu?

Umjesto sklapanja ugovora s privatnim kompanijama, zašto Vlada Brčko distrikta ne bi uložila napore u dugoročna rješenja, kao što je izgradnja vlastitog hospisa?

Do danas inicijative su pokrenute, sredstva su izdvojena, ali do sada ništa nije realizirano.

Ove godine smo opet došli do tačke gdje se izdvaja 200.000 KM za privatne kompanije. Možda je došlo vrijeme da se građani aktivno uključe u traženje rješenja za ovaj problem, podržavanjem inicijativa poput ove. Otvaranje hospisa bi bio korak naprijed ka izgradnji humanijeg društva u kojem se brine o najranjivijima, jer sutra, neizbježno, to možemo biti mi.

Mi kao, prije svega, predstavnici mladih tvrdimo da je potrebno dugotrajno rješenje.

Nadležne pitamo, da li im je naš glas uistinu bitan a usput i naši životi?

Svi smo upoznati koliko je ovo teška bolest, koliko je našim poznanicima teško i kako je to mučan proces. Pored nesumljivog fizičkog iscrpljivanja, pacijenti prolaze i kroz težak psihički izazov i neophodna im je podrška i saosjećanje. Naši sugrađani zaslužuju najbolju moguću brigu i njegu, a naša podrška im je neophodna.

U zaključku, izgradnja hospisa u našem gradu nije samo potrebna, već i nužna. Pružajući prilagođenu brigu, smanjujući troškove zdravstva, jačajući zajednicu i promovirajući moralne vrijednosti, hospisi su esencijalni dio zdravstvenog sistema svake zajednice. Stoga bi naš grad i vlada morali uložiti veće napore i resurse u izgradnju ovih vitalnih ustanova kako bi osigurli kvalitetnu brigu za sve svoje građane.

Učenici razreda III-7 (medicinski tehničar) svojim angažmanom pokazuju važnost solidarnosti i brige za zajednicu u kojoj živimo.

Podržite nas, jer će naša današnja snaga, sutra biti vaša jedina nada.

 

 

Izvor: nula 49

Izdvojeno