bdf.brcko@gmail.com

KO TREBA DA NAM UČI DJECU I DA NAS LIJEČI U BRČKO DISTRIKTU – PODOBNI ILI SPOSOBNI?

Iz Udruženja građana “Demos” navode da u Brčko distriktu BiH ne možete dobiti posao domara, portira, nastavnika, medicinskog tehničara, šalterskog radnika… ako niste članovi političke organizacije ili na drugi način bliski interesnim grupama (ljubavnice, rodbina, kumovi, prijatelji…), te postavljaju pitanje: Da li želite da živite u takvom društvu?

Nastavljajući da realizuju projekat “NE korupciji u zapošljavanju u javnom sektoru u Brčko distriktu BiH”, Udruženje građana “Demos” Brčko je, u subotu 23.03.2023., u popodnevnim satima, održalo javnu tribinu u brčanskom Omladinskom centru.

“Na tribini je istaknuto jasno “NE” interesnim grupama koje određuju ko će dobiti posao u javnom sektoru i naglašeno da je praksa nepotizma neprihvatljiva.”, saopšteno je iz ove organizacije.

Naglašeno je da je inicijativa, sredinom prošle godine upućena prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Brčko distrikta, a kojom se traži ukidanje usmene procjene kandidata, te korištenje isključivo objektivnih kriterija pri zapošljavanju u javnom sektoru dobila značajnu podršku građana.

Podsjećamo, anketa, koju je “Demos” tada proveo, pokazala je da 94% građana smatra da je korupcija prisutna u procesu zapošljavanja u javnom sektoru Brčko distrikta a 89% da su komisije za zapošljavanje u javnom sektoru dio korumpirane mreže i ne biraju najbolje, nego najpodobnije kandidate. Kao izvor korupcije, odnosno onog koi ma najveći neposredni uticaj na process zapošljavanja građani su označili političke stranke i 88% njih je izrazilo mišljenje da je potrebno uvesti antikoruptivni prvni okvir.

“Trenutna zakonska rješenja idu ka tome da vi imate određene ljude u komisijama koji mogu uz nesavjesan rad i korupciju da odlučuju koji kandidat će proći. Ukoliko njima zatvorimo mogućnost da odlučuju, tj. ukoliko mi ukinemo subjektivne kriterijume ili usmeni dio i budemo samo vrednovali isključivo objektivne kriterijume, oni više neće imati alat, više niko neće moći uticati na ishod koji kandidat će biti zaposlen”, istakao je, na javnoj tribini, Božidar Jović, predsjednik UG “Demos” Brčko.

Kao posebni gosti, na tribini su učestvovali predstavnici tuzlanskog omladinskog pokreta “Karton revolucija”, koji se već godinama bori protiv korupcije u različitim segmentima društva. Oni su podržali inicijativu “Demosa”, naglasivši da su javne ustanove postale privatne, a javni konkursi često namješteni. I istakli važnost promjene svijesti o ulozi javnog sektora i potrebu da političke partije djeluju u interesu građana.

“Političke partije treba da rade u interesu ljudi jer ne treba zaboraviti da građani biraju političare i oni moraju raditi onako kako građani govore. Ako su građani svjesni svoje snage onda se sistem mijenja”, naglasio je Adi Selman, aktivista Pokreta…

Iz Udruženja građana “Demos” istakli su da se u Brčko distriktu ne može dobiti ni posao domara, portira, nastavnika, medicinskog tehničara, šalterskog radnika… ako niste članovi političke organizacije ili na drugi način bliski interesnim grupama (ljubavnice, rodbina, kumovi, prijatelji…), te, javnosti uputili pitanje: Da li želite da živite u takvom društvu? Kako će se sutra naša djeca snaći u takvom društvenom poretku?! Ko treba da nam uči djecu i da nas liječi – podobni ili sposobni?

 

 

Izvor: antikurupcija

Izdvojeno