bdf.brcko@gmail.com

Nikola Kokanović iz Brčkog osuđen za izazivanje opasnosti požarima i eksplozijom

Pred Osnovnim sudom u Brčkom, Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Nikole Kokanovića (20) za poticanje drugih osoba na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara i eksplozije u tom gradu prošle godine.

Za poticanje na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila skupštinskog zastupnika i bacanjem bombe na ugostiteljski objekt, kao i za nedozvoljeno držanje oružja, on je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca, naveli su iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

Kokanović je optužen da je najprije poticao Nedeljka Trifkovića da, za novac, podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta Uroša Vojnovića.

Kako se navodi u optužnici, on je Trifkovića, pošto je pristao, odvezao do kuće oštećenog pokazavši mu vozilo koje će zapaliti. Trifković je zatim 29. maja, oko 2 sata, držeći u ruci plastičnu bocu napunjenu benzinom prišao vozilu koje je bilo parkirano ispred dvorišta porodične kuće Vojnovića, a zatim posipanjem te zapaljive tekućine i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio Vojnovićev automobil.

Usto, Kokanović je optužen i za poticanje na izazivanje opće opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je putem maloljetnog N.M. podmetnut 15. juča, ali i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekt “Dos Manos”, u naselju Kolobara, 17. augusta prošle godine.

Deset dana kasnije, Kokanović je uhapšen i odmah pritvoren, a po okončanju proširene istrage, on je pred Osnovnim sudom optužen za kazneno djelo izazivanje opće opasnosti, u poticanju. Njemu je istom optužnicom stavljeno na teret i kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, jer je neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M 52, koju je N. M. po njegovim uputama aktivirao i bacio na “Dos Manos”.

Tokom suđenja pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, Kokanoviću su dokazane optužbe za poticanje na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila Vojnovića i bacanjem bombe na “Dos Manos”, kao i optužbe koje se odnose na nedozvoljeno držanje eksplozivnih materija.

Za ova kaznena djela Kokanović je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca, naveli su iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

 

Fena/Informer.ba

Izdvojeno