bdf.brcko@gmail.com

Ozbiljni udari na Ustavni sud, onemogućen je rad

Sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine održali su danas press konferenciju na kojoj su govorili o aktuelnoj situaciji i radu Ustavnog suda.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić koja je rekla da je Ustavni sud prošle godine radio u specifičnim okolnostima, jer je 2022. godine istekao mandat dvojici sudija.

– Ove pozicije nisu do danas popunjene, iako je nadležnim tijelima na vrijeme poslana obavijest. U međuvremenu je izvršen pritisak na još jednog kolegu koji ej otišao u prijevremenu penziju. Na ovaj način je praktično onemogućen rad Ustavnog suda u Velikom vijeću koje čini šest domaćih sudaca, a za kvorum je potrebni najmanje pet sudaca. Ovo Vijeće je do sada odlučivalo o 99 posto predmeta, rekla je Galić i dodala da se na Plenarnom vijeću donosi vrlo mali broj odluka.

Dodala je da ovakva situacija može uzrokovati ozbilje posljedice i da će ih najviše osjetiti građani jer najveći broj predmeta se odnosi na zahtjeve građana. Ona je pozvala nadležne zakonodavne vlasti da izvrše popunu Ustavnog suda. Galić je rekla i da je Venecijsnka komisija ocijenila da nepostupanje nadležnih predstavlja kršenje Ustava.

– Venecijanska komisija 15. marta ove godine je usvojila mišljenje i zabrinutost da Ustavni sud ne funkioniše u punom kapacitetu. To je propust nadležnih, navela je Galić.

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman je rekao da je obaveza institucija BiH da poštuju principe Ustava, uključujući nezavisnost i samostalnost Ustavnog suda.

– Moramo konstatovati da ipak iz zakonodavne I izvršne vlasti dovode u pitanje odluka ovog Suda. To se dešava kada se tijelima izvršne I zakonodavne vlasti daju ovlaštenje koja podrazumijevaju kontrolu nad radom ili funkcioniranjem Ustavnog suda, koja atakuju na samostalnost Ustavnog suda, rekao je Ćeman.

On je naveo da je primjer ataka primjer interne revizije.

– Neprihvatljivo je sa stajališta samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda da se Vijeću ministara, odnosno Žalbenom vijeću, daje nadležnost o ocjeni Ustavnog suda, kaže Ćeman.

On je rekao da je neprovođenje odluka Ustavnog suda ugrozilo pravni poredak.

Medijima se obratila i potpredsjednica Helen Keller.

– Situacija koju su predstavili predsjednica i potpredsjednik treba biti alarm za sve. Napadi na pravosuđe u BiH čini se prate trendove u svijetu, rekla je ona i navela primjer Poljske te dodala da je udar u BIH ozbiljan.

– Takvi udari uvijek dolaze od krugova koji žele destabilizirati zemlju, rekla je Keller i dodala da je RS tražila da tri strana suca odustanu od mandata.

– To bi značilo da Ustavni sud ne može funkcionisati, rekla je Keller.

Dodala je da strani suci za zabrinutošću gledaju u budućnost zbog neimenovanja nedostajućih sudija.

Sutkinja Seada Paravlić je rekla da je moment za Ustavni sud dramatičan.

– Bez Ustavnog suda nema države, Ustavni sud čuva Ustav, rekla je.

 

 

(Vijesti.ba)

Izdvojeno