bdf.brcko@gmail.com

Bogati advokati po službenoj dužnosti: Evo koliko su naplatili svoje usluge

Sudovi u Bosni i Hercegovini isplatili su 58,8 miliona maraka za naknade advokatima po službenoj dužnosti u šest godina. Deset advokata dobilo je gotovo 10 miliona maraka, iako ih je bilo više od 1.440 u službenim odbranama.

Sarajevski advokat Omar Mehmedbašić najplaćeniji je branilac po službenoj dužnosti. U posljednjih šest godina zaradio je najmanje 2,9 miliona maraka braneći u više od 600 predmeta.

Još dvojica advokata također su zaradila milione braneći po službenoj dužnosti. Stjepan Ćaćić iz Tuzle zaradio je 1,54 miliona maraka, a Zlatko Ibrišimović iz Sarajeva 1,1 milion maraka.

Ukupno je izdvojeno 58,8 miliona KM za službene odbrane od 2017. do kraja 2022. godine. Iako je više od 1.440 branilaca uključeno u ovo, deset najplaćenijih odnijelo je šestinu tog iznosa.

Mehmedbašića, Ćaćića i Ibrišimovića sudije su često postavljale kao branioce. Iako nisu željeli komentarisati, njih su često birali osumnjičeni i optuženi.

Pored njih trojice, među deset najplaćenijih su advokati iz Sarajeva: Muhidin Kapo, Selman Zijadić, Izet Baždarević, Dijana Hasić Kamarić, Ahmed Fejzić, Azijada Mujkić i Bakir Hećimović.

Zbog neravnomjerne raspodjele predmeta, Regionalna advokatska komora Sarajevo predlaže izmjene zakona kako bi samo sudije imenovale advokate po službenoj dužnosti.

 

Izvor: crna-hronika

Izdvojeno