bdf.brcko@gmail.com

Postavka Univerzitetskog foto-kino kluba Banja Luka otvorena u Umjetničkog galeriji u Brčkom

Izložba fotografija članova Univerzitetskog foto-kino kluba Banja Luka, među kojima ima i Brčaka, po drugi put sinoć je otvorena u Umjetničkoj galeriji u Distriktu.

Član Univerzitetskog foto kino kluba Banja Luka i predsjednik Umjetničkog savjeta Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH Dragan Prole kaže da se sa umjetničkim djelima predstavilo 33 autora i da je izloženo 96 fotografija velikog formata.

„Mi smo te fotografije objedinili tematski u panoe kako bi bile posjetiocima reprezentativnije i odštampali smo kvalitetan katalog u vidu knjige, tako da ova izložba ima veću težinu nego prethodna“, istakao je Prole.

On je ovom prilikom rekao da se Univerzitetski foto-kino klub Banja Luka nalazi među pet evropskih klubova fotografija.

Predsjednik Univerzitetskog foto-kino kluba Banja Luka Milorad Kašćelan  pojasnio je zašto je ova izložba fotografija jedinstvena u odnosu na prethodnu.

„Za 47 godina postojanja našeg foto-kino kluba mi smo se u ovoj sredini predstavili prvi put prije godinu i po dana i sama činjenica da smo ponovo ovdje govori o tome da izložba nije ostala nezapažena i da je ponijela pozitivne kritike. Mi ovdje imamo presjek stvaralaštva naših autora koji svoje radove šalju mnogim salonima širom svijeta i postižu zapažene rezultate“, naglasio je Kašćelan.

Prema njegovim riječima, od velikog je značaja i prostor gdje se izlažu fotografije.

„Najlakše je izložiti neke radove ali ne bilo gdje, kao što izlažu po nekim kafićima. Prostorija Umjetničke galerije u Brčkom je reprezentativna, a sama činjenica da će ova postavka ostati u fundusu ove galerije predstavlja nam posebno zadovoljstvo i čini čast“, istakao je Kašćelan.

Izložba fotografija Univerzitetskog foto-kino kluba u Umjetničkoj galeriji za posjetioce ostaje otvorena do sredine aprila 2024. godine.

Univerzitetski foto-kino klub Banjaluka osnovan je 1977. godine. Aktivnosti ovog kluba su usmjerene na popularizaciju fotografije uopšte, pri čemu akcenat stavljaju na kreativno-izlagačku fotografiju, što je posebno intenzivirano i izraženo tokom posljednjih 30 godina. Do sada su organizovali više od 100 različitih izložbi.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno