bdf.brcko@gmail.com

“Ovo je bio pokušaj da se država razvali u njenim temeljima!”

“Predloženi tekst zakona o Ustavnom sudu BiH pokušaj da se država razvali u njenim temeljima. Za ovo danas su glasali ‘za’ delegati iz redova SNSD, SDS, HDZ i HDZ1990. Sva ‘sreća’ pa je Trojka kako kažu odvojila HDZ od SNSD-a! Brutalno su preglasali sve delegate iz Kluba bošnjačkog naroda!”, sumirao je današnju sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH delegat Dženan Đonlagić.

Zatim je objasnio detalje sjednice koja je mogla biti kobna po državu BiH da se odigralo onako kako su planirali u SNSD-u i HDZ-u.

“Na samoj sjednici, delegat Nešković Želimir je tražio da se u dnevni red uvrsti njegov prijedlog Zakona po hitnom postupku. Hitni postupak podrazumijeva da prijedlog ne ide na propitivanje pred Ustavno-pravnu komisiju. Kroz diskusiju smo apelirali na delegate da ovo ne ide u dnevni red. Prema sadržaju predloženog, duboko smo uvjereni da je tekst Zakona u suprotnosti sa važećim Ustavom BiH i da narušava ustavnu strukturu države. Između ostalog, predložen je etnički kriterij za izbor sudija, izbacivanje sudija koje imenuje Evopski sud za ljudska prava, etničko i entitetsko glasanje kod donošenja odluka, promjenu nadležnosti”, naveo je Đonlagić.

Na samoj sjednici smo, podsjeća Đonlagić, naglasili da ovakav način promjene Ustavnog suda BiH se ne može činiti predlaganjem zakona, nego samo promjenom Ustava BiH i amandmanima na Ustav. Donošenje odluka, sastav, nadležnost su pitanja regulisana Ustavom BiH, ali ne i bilo kojim zakonom.

“Na kraju, glasanjem svih prisutnih četiri delegata iz srpskog naroda, četiri od prisutnih pet delegata iz reda hrvatskg naroda, predloženi tekst zakona je ‘utrpan’ u dnevni red sjednice. Svih pet delegata iz kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz kluba hrvatskog naroda su glasali protiv.

Brutalnim preglasavanjem svih delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, donijeli smo odluku i to jednoglasno da napustimo današnju farsu od sjednice.

Ako je ovo ta koalicija na evropskom putu BiH sa kojom ćemo slabiti vlastite državne institucije i Ustavni sud BiH pretvoriti u još jedan “dom naroda”, onda je takav put autodestruktivan”, zaključio je Đonlagić.

Izdvojeno