bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi ‘Turizam film festivala’

U sklopu projekta „Regionalno partnerstvo mladih“  u Omladinskom centru u Brčkom realizovan je projekat neformalnog pokreta „Distrikt Tim“ pod nazivom „Turizam film festival“ gdje je prikazano osam kratkometražnih amaterskih filmova čija je tematika bila turizam i turistička ponuda na području Distrikta.

Članica neformalnog pokreta „Distrikt Tim“ Belma Ušanović izjavila je medijima da ti filmovi govore o očuvanju seoskog i razvoju zdravstvenog turizma u Distriktu.

Nagradu za najbolju montažu osvojio je film “Muzej Brčko distrikta BiH”, nagrada za najkreativniju ideju pripala je filmu koji govori o aktivnostima “Eko Teama Fazanerija”, dok je nagradu za najljepšu lokaciju osvojilo Planinarsko društvo “Njivce” sa svojim istoimenom filmom.

Publika je imala priliku pogledati i snimke sa Majevice, Save i obližnjih mjesta u Brčkom. Učesnici su filmove snimali mobilnim uređajima, kamerama i dronovima i sami su ih montirali.

Bilo je ukupno osam učesnika od kojih su tri filma odabrana u tri različite kategorije: najbolja lokacija, najbolja montaža i najkreativnija ideja.

Pored nagrađenih publika je imala priliku vidjeti i filmove koje su snimili predstavnici Udruženja dijabetičara Brčko, Vijeća mladih, Budi muško kluba Brčko, „Tim vork“ iz Maoče te film Selmana Kalopera.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić obraćajući se prisutnim prije projekcije filmova rekao je da su bila dva značajna događaja i to iz domena umjetnosti  i privrede.

– Ovim umjetničkim djelima se promoviše Brčko distrikt BiH kao turistička destinacija i ne bih rekao da su ovo skrivena mjesta jer Distrikt ima dosta turističkih potencijala i veliki kapacitete da ponudi destinacije ruralnog, urbanog i medicinskog turizma. Ovi mladi ljudi nam otvaraju oči jer sa ovm dobrom idejom će pokazati koliko brinu o lokalnoj zajednici, rekao je Nišić i dodao da bi u buduće trebali ove destinacije učiniti još dostupnijim turistima iz regije.

Omladinski fondovi su aktivnost u okviru projekta Regionalno partnerstvo mladih koji sprovodi PRONI Centar za omladinski razvoj u partnerstvu sa Međunarodnim republikanskim institutom i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, a neformalni pokret „Distrikt Tim“ je dio tih projekata i ubuduće planira organizovati slične aktivnosti.

 

federalna.ba/Fena

Izdvojeno