bdf.brcko@gmail.com

Vlada Brčkog i PZU Spitex potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

U prostorijama brčanske Vijećnice danas je potpisan okvirni sporazum između Vlade Brčko distritka Bosne i Hercegovine, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge i privatne zdravstvene ustanove „Spitex“ Brčko po predmetu usluge palijativne njege – hospisa za potrebe Brčko distrikta BiH za 2024. godinu.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić podsjetio je da je ova inicijativa predložena prije nekoliko godina od strane skupštinskih zastupnika Uroša Vojnovića i Halila Ljuce.

Kazao je da je moguće zbrinuti deset pacijenata u svakom trenutku te da su obezbijeđeni svi standardi liječanja. Naglasio je da je riječ o kratkim hospitalizacijama te da predviđa i kućne posjete za pacijente koji su u toj potrebi, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Izdvojeno 200.000 KM

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović naveo je da je za ove namjene izdvojeno 200.000 KM.

„Na ovaj način Brčko distrikt BiH se pokazuje kao zajednica koja posvećuje pažnju ovim licima, kao i njihovim porodicama. Zaista se nadam da će ovo biti dobar početak i da ćemo sa našim partnerom nastaviti uspješnu saradnju“, kazao je Mujanović.

“Svjedoci smo da se broj oboljelih od malignih oboljenja iz godine u godinu drastično povećava te da je palijativna njega i hospis nužno potrebna zdravstvena usluga kako bi se pacijentima koji su u stanju terminalne faze bolesti pod jakim bolovima, naglim gubitkom tjelesne težine i nemogućnosti obavljanja osnovnih ljudskih potreba ukazala pomoć i stručno zdravstveno zbrinjavanje sa uklanjanjem simptoma, a sve pod kontrolom i nadzorom stručnog medicinskog kadra i ljekara specijalista koji su edukovani za pružanje ove zdravstvene usluge“, kazao Danijel Pendić ispred PZU „Spitex“ Brčko zahvalivši se Vladi Brčko distrikta BiH na sprovođenju procedura kako bi građani Distrikta imali uslugu koju imaju stanovnici razvijenih evropskih zemalja, stoji u saopćenju.

Izdvojeno