bdf.brcko@gmail.com

Na brčanskom izletištu Fazanerija u ovoj godini novi sadržaji za posjetioce

Članovi Udruženja građana “Eko tim Fazanerija” od početka ove godine su počeli s intenzivnim radovima na uređenju dodatnih površina i izgradnji novih igraonica i sadržaja za djecu i odrasle na ovom poznatom brčanskom izletištu.

Predsjednik tog udruženja Amer Mulaomerović naglašava da su lijepo vrijeme i relativno visoke temperature od početka ove godine iskorištene da se uradi značajan dio poslova na dodatnom uređenju izletišta.

Uporedo se radi i na tome da se ovaj uređeni dio Fazanerije ustupi na privremeno korištenje tom udruženju.

U protekla dva mjeseca su nasuti pristupni putevi, nove površine su očišćene da bi se mogle koristiti za parkinge, postavljen je i dio solarnе rasvjetе, te izvršeno određeno ozelenjavanje.

– Uz već ranije uređene prostore za djecu, ove godine ćemo uraditi još jednu veliku igraonicu s raznim sadržajima, radimo mini adrenalinski park za vožnju sa planinskim biciklima, ograđujemo ranije iskopano jezerce i dodatno opremamo mini zoološki vrt -kazao je Mulaomerović.

U narednom periodu planirana je realizacija i projekta “Bašta za grad“ gdje bi građani koji žive u stambenim zgradama i nemaju svoje zemlje, mogli koristiti već prethodno uređenu površinu na Fazaneriji za sadnju i uređenje vlastite bašte, što bi posebno bilo pogodno za penzionere.

Iz Udruženja “Eko tim Fazanerija” očekuju da će se u ovoj godini Vlada Brčko distrikta i druge institucije pozitivno izjasniti na njihov zahtjev da se ovaj, dosad uređeni dio Fazanerije ustupi Udruženju na korištenje ili koncesiju na nekoliko godina kako bi mogli aplicirati za dodatna sredstva i projekte po javnim pozivima domaćih i međunarodnih organizacija.

Značajnim trudom i zalaganjem članova tog udruženja, volontera i ljubitelja prirode tokom proteklih nekoliko godina zaustavljena je devastacija Fazanerije, nelegalna sječa šume, te je očišćena od smeća i divljih deponija jedna značajna površina ovog nekad prestižnog brčanskog lovišta i izletišta.

 

federalna.ba/Fena

Izdvojeno