bdf.brcko@gmail.com

Skupština usvojila odluku o imenovanju četiri nova člana Izborne komisije Brčko distrikta BiH

Na posljednjem skupštinskom zasjedanju zastupnici su, pored ostalaog, usvojili i izvještaj skupštinske Mandatno-imunitetske komisije o provedenoj proceduri i imenovanju nova četiri člana Izborne komisije Distrikta, jer je dosadašnjim istekao mandat.

„Nakon zatvaranja javnog oglasa komisija je izvršila otvaranje prispjelih prijava konstatujući da je zaprimljeno 29 prijava, da su sve zaprimljene blagovremeno, a od toga je jedna označena kao nepotpuna. Komisija je na drugoj redovnoj sjednici održanoj 5. marta 2024. godine, obavila intervju s prijavljenim kandidatima. Na intervju se odazvao 21 kandidat, te nakon intervjua i bodovanja najuspješnijih kandidata u skladu sa članom 2.14 Izbornog zakona BiH, sačinjena je lista najuspješnijih kandidata“, istakla je predsjednica komisije Ina Pamukčić (SBB).

Inače, za nove članove Izborne komisije Brčko distrikta BiH, na sedmogodišnji mandat imenovani su: Alenka Stojaković-Đukić, Željko Kapikul, Almir Čolaković i Mirza Fazlić. Na kraju popodnevnog dijela zasjedanja jednoglasno je prihvaćen i novi Etički kodeks o ponašanju zastupnika Skupštine Brčko distrikta BiH, koji obavezuje brčanske zastupnike na poštovanje propisanih etičkih normi tokom trajanja mandata i to svih 24 sata dnevno.

Izdvojeno