bdf.brcko@gmail.com

Indexi i prijatelji: Koncertni spektakl u čast Bodi Kovačeviću

Koncert posvećen sjećanju na člana grupe Indexi, istaknutog gitaristu, kompozitora, producenta i aranžera Slobodana Bodu Kovačevića bit će održan 13. aprila u Sarajevu (BKC), 14. aprila u Zenici (BNP) i 15. aprila u Banja Luci (Borik), saopćili su organizatori.

Na ovom hommageu bendu Indexi uz članove benda – Fadila Redžića, Nenu Jurina, Pecu Peteja, Sinana Alimanovića, te gitaristu Murisa Varajića pridružit će se glazbene legende poput Vlatka Stefanovskog, Branka Đurića Đure, Borisa Novkovića, Dade Topića, Seida Memića – Vajte, Dejana Cukića, Aide Mušanović Arsić, Hari Mata Harija, Nermina Puškara, Zorana Predina, Vlade Kalembera, Saše Dragaša te Gabora Lenđel.

Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge bezvremenske hitove Indexa. Njegove samostalne kreacije, poput “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju” i “Modra rijeka”, te zajedno u saradnji s Fadilom Redžićem na numerama kao što su “Balada” i “Svijet u kome živim” ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Diplomirani arhitekt, život je posvetio muzici, a muzički znalci pamte ga i kao jednog od najvećih gitarista bivše države. Između ostalog sudjelovao je u aranžiranju prvog i, po mnogima, najboljeg albuma Josipe Lisac, “Dnevnik jedne ljubavi” iz 1973. godine.

Uz muziku, gajio je strast i prema slikanju. Izložba njegovih akvarela bit će otvorena na dan koncerta, 13. aprila u BKC-u. Spomenimo i da je plakat za koncert izradila njegova kćer Hana Kovačević, uspješna dizajnerica koja živi i radi u Milanu.

Projekt “Indexi i prijatelji” započeo je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

– Indexi su ne samo muzika, već i slika jednog vremena. Njihova muzika nosi beskrajnu emociju i ostavlja neizbrisiv trag u srcima slušatelja. Svi koncerti u ovih 18 godina bili su rasprodani, sve dvorane do posljednjeg mjesta su bile popunjene, jer ovo nije samo glazbeni spektakl, već i emotivno putovanje kroz vremensku kapsulu muzike koja je obilježila generacije – izjavio je producent i idejni tvorac projekta Tomislav Kašljević. Istaknuo je i kako je ljubav prema Indexima i njihovoj glazbi bila pokretačka snaga ovog projekta.

– Očaravajuće je kada nakon toliko godina ljudi i dalje pjevaju naše pjesme. To pokazuje da su naše pjesme žive i da su dio nas – izjavio je Fadil Redžić, jedan od osnivača Indexa.

Indexi su ostavili neizbrisiv pečat u glazbenoj povijesti bivše Jugoslavije, a njihova muzika i dalje živi i nadahnjuje nove generacije. Ovaj koncertni spektakl pružit će priliku da se ponovno proživi magija njihovih bezvremenskih hitova i da se odaje počast jednom od najznačajnijih bendova ovih prostora, saopćeno je.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvojeno