bdf.brcko@gmail.com

Dodik u Beču poručio da Schmidt napušta BiH 21. marta i da se ukida visoki predstavnik

U Beču se danas održala panel-diskusija o budućnosti Bosne i Hercegovine na kojoj su govorili lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Nermin Nikšić i HDZ-a Dragan Čović.

Tom prilikom Dodik je rekao da je “BiH pod prinudnom upravom nelegalnog stranca i trojice stranih sudija u Ustavnom sudu, ali da očekuje da će poslije 21. marta prestati biti kolonija”.

U nastavku svog govora istakao je i kako očekuje da će nakon 21. marta, kako navodi, u skladu sa evropskom standardima otići visoki predstavnik, a strane sudije iz Ustavnog suda budući da, kako ističe, nisu dio BiH.

“Smatramo da sve treba dovesti u rang tri konstitutivna naroda, kako piše i u Dejtonu”, poručio je Dodik te ukazao je da vladavina prava podrazumijeva da strane potpisnice biraju visokog predstavnika kako bi pomogao u provođenju odluka, a potvrđuje ga relevantna rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

“Međutim, njemu se očigledno žurilo, a i Amerikancima, koji arogantno stoje iza onoga što je neustavno i antidejtonski”, naglasio je Dodik.

Diplomatsku akademiju organizirala je Ambasada BiH u Austriji o trenutnoj situaciji i atmosferi u BiH, kao i o dogovoru o nizu reformi koje moraju biti sprovedene s obzirom na odluku o otvaranju pregovora za status članstva u EU. Organizaciju ovog događaja najavio je bh. ambasador u Austriji Siniša Bencun.

 

 

Izvor: SB

Izdvojeno