bdf.brcko@gmail.com

Brčko: JOB “Unija Veterana” ARBiH analizirala potpisivanje peticije

Jedinstvena organizacija boraca “Unije veterana” Tuzlanskog kantona Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je u Brčkom održala sjednicu na kojoj ja urađena analiza peticije koja se trenutno provodi na području Federacije BiH i Brčko distrikta, a kojom se zahtjeva proširenje Zakona o dopunskim pravima boraca na nivou Federacije BiH.

Potpisivanjem peticije koja je započeta krajem prošlog mjeseca traži se ostvarivanje boračkog dodatka za sve pripadnike Armije RBiH, pripadnike MUP-a, Hrvatskog vijeća obrane, te supruge poginulih boraca. Sulejman Ibrahimović, predsjednik Upravnog odbora Jedinstvene organizacije boraca “Unije veterana” Tuzlanskog kantona Armije Republike Bosne i Hercegovine istakao je zadovoljstvo prikupljenim brojem potpisa, te podsjetio na tražene zahtjeve.

„Naš zahtjev je da se ostvari borački dodatak kroz Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica na nivou FBiH koji bi iznosio minimalno dvije marke po mjesecu provedenom u ARBiH i mislim da ćemo to uspješno riješiti  u ovoj godini“, dodao je Ibrahimović.

Nedžad Kladnjaković, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca “Unije veterana” Brčko distrikta kazao je da u konačnici očekuju između 80.000 i 100.000 potpisa koji će biti dalje predati Ministarstvu Vlade Federacije kao i Komisiji Federalnog Parlamenta. U narednim danima potpisivanje peticije će se vršiti i na drugim lokacijama na području južnog dijela Distrikta u kojima djeluju odbori Jedinstvene organizacije boraca “Unije veterana” Brčko distrikta Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Potpisivanje peticije trajat će do 31. maja ove godine, a u sklopu današnje sjednice predstavnici Jedinstvenih organizacija boraca “Unije veterana” Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta polaganjem vijenaca i učenjem Fatihe na mezaristanu u Gornjem Rahiću odali su počast poginulim pripadnicima Armije RBiH.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno