bdf.brcko@gmail.com

RUSIJA JE DANAS GORJELA, DIVERZANTI IZAZVALI HAOS ŠIROM ZEMLJE: Ko su Rusi koji ratuju protiv Rusa

Legija Sloboda Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon – ruske diverzantske jedinice koje podržavaju Ukrajinu, tvrde da su probile barijere u ušle na teritoriju Rusije. Riječ je o upadu u Belgorodsku i Kursku oblast, što je Ministarstvo odbrane Rusije oštro demantovalo. Ipak, diverzanti su dijelili snimke i fotografije napada, pucnjave, eksplozija i tenkova. Njihov cilj je samo jedan – da “oslobode Rusiju od Vladimira Putina”, a predvodi ih čovek koji se predstavlja kao “Cezar”.

Oni su o svojoj akciji izvještavali na Telegram kanalima, što su prenijeli ruski i ukrajinski mediji. Bitno je napomenuti da je u Rusiji došlo i do požara na naftnim postrojenjima zbog napada dronovima, pada vojnog aviona i napada dronom na Belgorod, piše Nova.rs. 

Kada je riječ o diverzantima, na Telegramu je objavljeno da je nekoliko naoružanih grupa upalo u utorak u Belgorodsku i Kursku oblast. Pored toga, prema dostupnim informacijama, nekoliko tenkova je primjećeno kako se približavaju ruskoj granici, dajući vatrenu podršku tokom napada.

Marširamo na izbore”

Pripadnici Legije su objavili da vode borbe u pograničnim oblastima Belgorodske oblasti. Također, pucnjavu u regionu naselja Tetkino prijavili su i stanovnici Kurske oblasti.

U međuvremenu, društvenim mrežama su kružili video snimci sa zvucima automatske pucnjave, navodno snimljeni u blizini grada. Navodno je došlo do vatrenog okršaja, a kako se navodi, dvije osobe su ranjene, uključujući jednog civila.

Pored toga, Legija Sloboda Rusije je objavila video snimak navodnog uništavanja oklopnog transportera na teritoriji Rusije. Kako su kasnije razjasnili borci, to se dogodilo u selu Tjotkino.

Kasnije je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt izdao zvanično saopćenje. On je naveo da se sa ukrajinske strane „granatira naselje Tetkino u Gluškovskom okrugu“.

„Nažalost, ima povrijeđenih. Građanin je zadobio lakše tjelesne povrede i ukazana mu je neophodna pomoć“, naveo je Starovoit.

Borci Ruskog dobrovoljačkog korpusa objavili su snimak sa ukrajinsko-ruske granice.

„Pa, prijatelji, Ruski dobrovoljački korpus je ponovo na čelu napada. Vojska režima Kremlja spušta oružje, a da nije ni započela borbu. Ako ste čekali da nam se pridružite, sada je vrijeme. Pratite detalje“, stoji u opisu videa.

Borci Legije Sloboda Rusije (FRL) najavili su povratak na rusku teritoriju. Oni su svoje postupke opravdavali navodeći godine ugnjetavanja pod rukovodstvom ruske vlade i želju „da oslobode narod Rusije od diktature Kremlja“.

„Legija maršira na izbore“, zaključili su.

Pored toga, na rusku teritoriju su ušli i dobrovoljački korpusi Sibirskog bataljona. Oni su objavili video na kojem se vidi grupa boraca kako napreduje duž šumskog područja.

„Ranije smo rekli da rušenje zločinačkog diktatorskog režima u Rusiji na miran način nije izvodljivo. To se može uraditi samo silom. Večeras smo počeli da ispunjavamo to obećanje. U toku su žestoke borbe unutar ruske teritorije“, navodi se u njihovom saopćenju.

alt

Foto: Freedom of Russia Legion

FSB: “Nije bilo proboja”

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije negirala je upad diverzanata u pogranična naselja Belgorodske i Kurske oblasti.

Prema podacima službe, diverzanti su pretrpjeli velike gubitke – poginulo je 100 ljudi, uništeno šest tenkova, topova Cezar i 20 oklopnih vozila. Ministarstvo odbrane je također navelo i pokušaj diverzanata da prodru u ruske regione u tri pravca.

Prema vojnom resoru, uništeno je ukupno pet tenkova. Diverzanti su, prema navodima ministarstva, pokušali da se probiju iz naselja Odnorobovka, Nehotejevka i Spodarjušino u Belgorodskoj oblasti. Odbijena su četiri napada. Pokušan je upad u rejon Tetkino u Kurskoj oblasti.

Hoće da sruše Putina

Ovo nije prvi put da diverzanti tvrde da su upali na teritoriju Rusije, ali je prošle godine o tome bilo potvrde i iz Kremlja. Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi da oslobodi Rusiju od Vladimira Putina, tvrdi da je više puta prešla granicu Rusije i Ukrajine. Inače, središte ove militantne grupe se ne nalazi u Rusiji, već u Ukrajini.

Pored bivših vojnika, Legiju čine i Rusi koji su putovali u Ukrajinu zajedno sa drugim strancima da se bore sa ukrajinskom vojskom u mjesecima nakon invazije. To je jedna od mnogih jedinica – od Gruzijaca do Bjelorusa – koji djeluju kao dio Međunarodne legije za odbranu Ukrajine, a koju je inače osnovao Kijev na početku rata.

U onome što je opisano kao “manifest”, Legija se u aprilu prošle godine obavezala da će se boriti za “novu Rusiju” i da će se otarasiti “diktatorskog režima predsjednika Rusije Vladimira Putina”.

Vojnici u jedinici koriste bijelo-plavo-bijelu zastavu koja je postala popularan simbol ruskog antiratnog pokreta. Vojnik Arni, koji je govorio za „Moskov tajms“ je rekao da je odlučio da se pridruži Legiji da bi se borio „za svijetlu stranu“. Jedna od najstrože čuvanih tajni Legije je njena veličina sa procjenama da okuplja više od 1.000 vojnika. Legiju predvodi čovjek koji se predstavlja kao „Cezar“, ali njegov pravi identitet nije poznat.

Ruski dobrovoljački korpus se uglavnom sastoji od profesionalnih boraca iz raznih ukrajinskih oružanih formacija sa ruskim pasošima. Formiran je u augustu 2022. godine od strane ruskih državljana koji su emigrirali u Ukrajinu. Nastrojeni su kranje desničarski.

Izdvojeno