bdf.brcko@gmail.com

Dajemo zeleno svjetlo za početak pregovora sa BiH!

Predsjednica Evropske komisije Ursula van der Leyen kazala je kako je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu napravila najveći napredak u odnosu na proteklu deceniju.

Von der Leyen je navela listu stvari koje je Bosna i Hercegovina uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Dobra vijest je da ćemo dati zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom”, kazala je von der Leyen.

Predsjednica Komisije navela je u Evropskom parlamentu sve zakone i pregovore s Frontexom koje su usvojile vlasti u BiH, a onda je kazala kako će u narednom periodu BiH morati uraditi još više na putu prema EU.

Trenutno stanje u vezi sa procesom pridruživanja koje su inicirale Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina je deseta, posljednja tačka na dnevnom redu sjednice Evropske komisije koja počinje danas u 13 sati u Strasbourgu, navodi se u dnevnom redu sjednice objavljenoj na stranici Komisije.

Usmeno izlaganje o ovoj temi imat će evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

EU je dodijelila BiH status kandidata u decembru 2022. godine, nakon što je BiH od 2003. godine bila potencijalni kandidat za članstvo, a zahtjev za to predala u februaru 2016. godine.

Lideri EU rekli su u decembru da će otvoriti pristupne pregovore sa BiH “kada se ispuni neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumom za članstvo”.

Oni su tada pozvali Evropsku komisiju da podnese izvještaj Evropskom savjetu o napretku BiH najkasnije ovog mjeseca.

Očekuje se da Komisija danas predstavi pisani izvještaj o BiH, dok se za Ukrajinu i Moldaviju očekuje usmena procjena do kraja mjeseca.

“BiH će se pridružiti Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Ukrajini i Moldaviji, koje su u raznim fazama svog puta ka članstvu u EU”, navodi portal “Euraktiv”.

Izdvojeno