bdf.brcko@gmail.com

Američki obavještajci o Dodiku: Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba!

Izvještaj je imenovao predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kao prijetnju, te moguće posljedice njegovih potencijalnih koraka

Zapadni Balkan vjerovatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tokom 2024., upozorava se u najnovijem godišnjem izvještaju Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) Sjedinjenih Država.

Opsežni dokument analizira nekoliko oblasti, između ostalog odnose sa zemljama poput Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, trenutne sukobe u svijetu, ali i pojave poput migracija, trgovine ljudima, terorizma.

Zapadni Balkan, konkretno Bosna i Hercegovina i Kosovo, spominju se u poglavlju “Konflikti i nestabilnost”, a upozorava se kako bi nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, dok će vanjski akteri iskoristiti etničke razlike, kako bi “povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili širu integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije”.

Izvještaj je imenovao predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kao prijetnju, te moguće posljedice njegovih potencijalnih koraka.

“Lider bh. Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto odcjepljenje za Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije”, upozorava se u izvještaju.

Kada je u pitanju Kosovo, dokument spominje sukobe između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti iz 2023. što je dovelo do stradanja i ranjavanja, uključujući i predstavnike NATO-a.

Izdvojeno