bdf.brcko@gmail.com

Zijad Nišić za BHRT: Brčko je BiH u malom, lekcija multietničnosti savladana

Brčko distrikt je Bosna i Hercegovina u malom. Taj suživot i multietničnost je nešto što treba da se proširi na cijelu BiH. Primjer smo kako se može gledati u prošlost zbog pravde, a ispred sebe zbog pomirenja, izjavio je za BHRT gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić.

Povodom 24. godišnjice Brčko distrikta, Nišić je govorio o uspjesima i planovima za budućnost, ističući kako su u Brčkom tolerancija i postkonfliktni mir dostignuti.

“Opredijeljeni smo prosperitetu Brčko distrikta, Bosne i Hercegovine, i na putu evropskih integracija dajemo svoj doprinos kroz ispunjavanje prioriteta koji su uslov za cijelu BiH”, naglasio je.

Osvrnuo se i na političku situaciju, naglašavajući da je prošla godina bila “turbulentna”.

“Bilo je inicijativa za smjenu gradonačelnika, za smjenu Vlade, bila je epidemija svinjske afričke kuge, bile su elementarne nepogode, bilo je i političkih turbulencija druge naravi. Međutim, sve smo to prebrodili, usvojili smo najveći budžet u istoriji Brčko distrikta oko 400 miliona KM, jednoglasno je usvojen. Za kapitalne projekte smo predvidjeli 30,14 posto. Tako da, ova lokalna zajednica je pred jednom ekspanzijom sveukupnog razvoja, pogotovo infrastrukturnog”, istakao je Nišić.

Brčanski gradonačelnik je govorio i o rekonstrukciji Luke Brčko, projekta vrijednog 10 miliona evra, te je naveo da je on završen.

“Od Evropske banke dobili grant sredstva od 3,2 miliona evra, instalirana je 27-tonska dizalica koja ima kapacitet od 140.000 tona na godišnjem nivou, što je značajna finansijska dobit za ovaj region, ne samo za Brčko”, rekao je Nišić.

Prema njegovim riječima, od kapitalnog budžeta u Brčkom planirano je izdvajanje 120 miliona KM, predviđenih za velike projekte.

“Danas je potpisan sporazum koji se čeka 16 godina, to je glavni transportni cjevovod u vrijednosti 13 miliona Evra koji treba da obezbijedi kvalitetno snabdijevanje vodom. To je najveći projekat u postratnoj istoriji BiH”, naglasio je.

Najavio je i da ove godine počinju radovi na rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja, koju će zajednički finansirati Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

 

Izvor: brrt

Izdvojeno