bdf.brcko@gmail.com

U polupraznoj sali održana svečana akademija povodom Dana Brčko Distrikta BiH: Kakav Distrikt, takva i svečanost

Povodom proslave Dana Brčko distrikta danas je u polupraznoj sali Doma kulture održana svečana akademija na kojoj su pored ostalih govorili i šef delegacije Evropske unije u BiH Johan Sattler te supervizor za Brčko Jonatan Menutti.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da dvadeset četiri godine od proglašenja Distrikta je možda nedovoljno dug period da bi se na kvalitativan način moglo ocijeniti funkcionisanje jedne administrativne oblasti specifične kakva je distrikt, ali da i pored svih prilika i izazova koje je distrikt imao se može zaključiti da je ova lokalna zajednica ostvarila određeni napredak.

Milić je rekao da taj napredak jeste u skladu sa očekivanjima građana ali ne u onoj mjeri u kojoj bi njihovi interesi bili 100 odsto zadovoljeni jer sve ono što se dešavalo u BiH se reflektovalo i na Distrikt.

Na akademiji je govorio i gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić, te osvrćući se na najznačajnije projekte realizovane u skorije vrijeme izdvojio nabavku nove dizalice za pretovar robe u Javnom preduzeću “Luka Brčko” koja je danas zvanično puštena u rad.

Nišić navodi da je dizalica kapaciteta 27 tona, da je dio druge faze projekta revitalizacije brčanske luke, koji se realizuje kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 10 miliona eura od čega su tri miliona eura grant sredstva kojima je nabavljena nova dizalica.

Na svečanosti su prisustvovali i supervizor za Brčko Džonatan Menuti, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Sattler, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, pomoćnik ministara rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković, ministar komunikacija i saobraćaja BiH Edin Forto.

Zanimljivo je da danas u Brčkom nije viđen ni jedan načelnik ili gradonačelnik susjednih opština i gradova, a osim predstavnika vladajućih i opozicionih političkih partija, akademiji je prisustvovao mali broj običnih građana. Veliki broj mjesta je ostao upražnjen, dok na balkonu nije bilo nikoga. ”Za par godina organizatori neće moći popuniti ni prva dva reda”, neki su od komentara korisnika društvenih mreža.

Podsjećamo, za obilježavanje godišnjice Brčko distrikta ove godine je izdvojeno oko 250 hiljada KM.

 

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno